ztk-du.hr

Dubrovačka 3D print zajednica printa zaštitne vizire za medicinsko osoblje

Josef Pruša i njegov tim u Prusa Research laboratoriju dizajnirali su prototip, točnije 12 njih od kojih je dva odobrilo Češko ministarstvo zdravstva te su  podijelili  svoj rad pod Creative Commons 4.0 BY-NC internacionalnom licencom (nekomercijalna licenca s imenovanjem autora) i pokrenuli su  zajednicu  koja printa 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje  i dostavlja ih bolnici u Pragu. Zaštitni viziri osim što su učinkoviti u fizičkoj obrani od virusa mogu se kvalitetno i dezinficirati pošto  sada znamo kako virus može i do 48 sati opstati na plastici.

Dobrim primjerom “inficirali “ su se  i naši tehničari , pa se dogodila suradnja Hrvatskog  Studentskog zbora,  Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku  sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika  i njenim članicama (Informatički klub Futura, Udruga RC modela Dubrovnik) i prijateljima (obrt Robot Hand Made, LARIAT – Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing, Dubrovačka razvojna agencija DURA i Dubrovačka baština / Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika). Svi oni printaju trenutno sa svojim zalihama plastike, ali ubrzo iz cijele Hrvatske stiže plastika koja je velikim dijelom donirana kako bi se ovaj vrlo važan dio zaštitne opreme mogao printati i pripremiti za montažu u dostatnim količinama pa onda i distribuirati po bolnicama. Osim ekipe koja printa nosače, svakako treba spomenuti i donaciju folije za zaštitne vizire od tiskare Fotostar.

Lokalna  3D – print zajednica obećala je zadovoljiti  potrebe Opće Bolnice Dubrovnik, a nakon toga ako bude i viška sigurni smo kako će ih distribuirati tamo gdje je potrebno.

Stavljaju se 3D  printeri u akciju, dorađuju se modeli i optimizira se kako što brže isprintati i složiti zaštitni vizir a da se pritom ne izgube osnovne sigurnosne  karakteristike  i zajednica je nevjerojatno dobro povezana i učinkovita.

Kažu da se COVID-19 prilagođava, no prilagođavaju se i predani  solidarni građani koji onima kojima najviše treba pomažu  svojom ekspertizom i neumornim neprekidnim radom.

Skip to content