ztk-du.hr

Astronomska udruga Korčula

Astronomska udruga Korčula osnovana je s ciljem popularizacije astronomije u našoj županiji, a i šire. U tome nam je veliki uzor voditelj planetarija pri Tehničkom muzeju u Zagrebu, gospodin Ante Radonić, rođeni Korčulanin i naš počasni član.

Od aktivnosti izdvajamo popularne Astroparty - javna promatranja nebeskih pojava ili tijela s trgova gradova naše županije za građanstvo i goste u ljetnim mjesecima.

Tijekom promatranja teleskopima, obično priređujemo projekcije na većem platnu, te preko razglasa informiramo posjetitelje koji čekaju svoj red za pogled u nebo putem teleskopa što će vidjeti i to na nekoliko jezika. Na taj način aktivno sudjeluje znatno veći broj promatrača, pa i slučajnih prolaznika, što sve doprinosi popularizaciji astronomije.

Udruga posjeduje ukupno četiri teleskopa, a najnoviji refraktor 152 mm ima i elektromotor za praćenje i traženje tisuća nebeskih objekata. Sve svoje aktivnosti objavljujemo na našim web stranicama auk.hr a podršku u radu pružaju nam Grad Korčula i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije.

Do sada smo zajedno surađivali s mnogim domaćim i stranim astronomskim udrugama i pojedincima, kao i s institucijama srodnih interesa. Prioriteti u narednom periodu su zamjena postojeće javne rasvjete ekološom na području otoka i županije te izgradnja mini zvijezdarnice.

Kontakt

20260 Korčula
Ul.Pelavi mir
Predsjednik: Ivan Sardelić
tel.: 00385(0)20 721 043
GSM:00385(0)99 191 7723
http://auk.hr/
Godišnje financijsko izvješće

Objave

Pomrčina Sunca 2015

n Astronomska udruga Korčula organizira promatranje djelomične pomrčine Sunca u petak, 20. ožujka 2015.nPromatranje će se uz pomoć teleskopa opremljenih posebnim filterima vršiti na poligonu ispred...

Pomrčina Sunca 2015

Astronomska udruga Korčula organizira promatranje djelomične pomrčine Sunca u petak, 20. ožujka 2015.Promatranje će se uz pomoć teleskopa opremljenih posebnim filterima vršiti na poligonu ispred Osnovne škole Petra...

Skip to content