ztk-du.hr

Veliki odaziv na predavanje “Sigurnost djece na internetu – odrastanje bez (e)nasilja”

U sklopu Dana sigurnijeg Interneta i Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti sinoć je putem Zoom platforme održano predavanje “Sigurnost djece na internetu odrastanje bez (e)nasilja” docentice dr. sc. Lane Ciboci s  Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Predavanje je organizirala Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.
Docentica Ciboci je u svom predavanju iznijela zabrinjavajuće podatke o korišenju društvenih medija među djecom mlađom od 13 godina iako je za pristup većini društvenih medija postavljena upravo ta dobna granica. Dotaknula se i ponašanja roditelja na društvenim mrežama, odnosno trenda da se danas pozitivni, negativni, smiješni ili tužni događaji iz života djeteta dijele s cijelim svijetom što može imati poguban utjecaj na djecu u razvojnim godinama.
Izneseni su podaci i o e-nasilju u Hrvatskoj iz kojih je vidljivo da je isto u porastu u posljednjih nekoliko godina, kao i da roditelji često nisu svjesni da im je dijete izloženo e-nasilju. Na kraju predavanja predavačica je skrenula pozornost na važnost educiranja odnosno medijskog obrazovanja u koje moraju osim djece biti uključeni i svi drugi  dionici u zajednici, roditelji, bake, djedovi, nastavnici, ali i šira javnost.
Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika ovim se putem zahvaljuje sudionicima predavanja kao i doc.dr.sc. Ciboci na zanimljivom predavanju. S obzirom na izniman interes koji je predavanje polučilo s preko 200 prijavljenih sudionika, ali i na važnost educiranja o ovoj temi u skorom periodu Zajednice planiraju organizirati nova predavanja, ali i radionice za djecu i odrasle.
Skip to content