ztk-du.hr

Trećom radionicom završen ciklus “Kako sačuvati planet Zemlju”

Stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Dubrovnika, Dinka Lale, inače poslijedoktorandica na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku održala je zadnju radionicu ciklusa “Kako sačuvati planet Zemlju”. Polaznici današnje radionice predstavili su svoje ideje koje kao pojedinci mogu provesti te koje bi odluke donijeli da imaju vlast u svojim rukama, a sve za utjecaj na klimatske promjene.

Shvatili su ozbiljnost problema klimatskih promjena i cijelu su tematiku podrobnije upoznali, što na ovakav način do sada nisu imali priliku. Potaknuli su se na pozitivne promjene u pogledu recikliranja proizvoda, štednje energije kroz primjerice smanjenje temperature grijanja. U svom izlaganju naglasili su pojam održivog razvoja i održivog gospodarstva, posebno kad je u pitanju korištenje kvalitetnijih proizvoda s dužim vijekom trajanja koji se onda mogu reciklirati. Uvidjeli su beneficije korištenja javnog prijevoza, kao i hibridnih i električnih vozila. Osim malih pozitivnih promjena što svatko može učiniti kao pojedinac, postoje značajne promjene koje bi naši polaznici uveli zakonskim obvezama, da imaju vlast u svojim rukama. Neke od njih su: obavezno korištenje reciklažnog dvorišta, ograničavanje broja automobila po kućanstvima, plan adekvatnog zbrinjavanja otpada…

Ciklus radionica “Kako sačuvati planet Zemlju” održao se u sklopu projekta Centra za mlade Dubrovnik. To je jednogodišnji projekt koji kreiranjem edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprjeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Projekt je financiran u iznosu od 75.000 HRK od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske i sufinanciran je od strane Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Grad Dubrovnik, Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika te Univerzalni istraživački institut UR.

Skip to content