ztk-du.hr

Tajnik ZTK DNŽ i ZTK GD Tomo Sjekavica održao 5 radionica na Festivalu tehničke kulture u Splitu

Tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica je sudjelovao na Festivalu tehničke kulture 2021 u OŠ Bol u Split. Održao je 4 radionice crtanja 3D olovkama i jednu radionicu mBot robotike.

U splitskoj osnovnoj školi Bol je u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita i škole domaćina u dane 30. studenog i 1. prosinca održan Festival tehničke kulture. Ta već tradicionalna manifestacija je i ove godine provedena u izmijenjenom obliku, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Za učenike viših razreda škole domaćina su upriličene radionice modelarstva i elektrotehnike, raketarstva, robotike, i crtanja 3D olovkom, te korištenja platforme Arduino. U provedbi Festivala su sudjelovali i članovi udruga članica ZTK grada Splita – Društva pedagoga tehničke kulture (DPTK) Split i KMT „Elektrotehničar“ – te gosti iz ZTK Dubrovnika i ZTK Dubrovačko-neretvanske županije, te iz Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK).

Radionice modelarstva i elektrotehnike su upriličene za učenike pet razreda, a vodio ih je Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica HZTK-e. Sudionici radionica su od lagane šperploče izrađivali noćna svjetla u obliku sove. Prema zadanom predlošku, učenici su prvo sastavili i zalijepili stiliziranu sovu, da bi nakon toga na tiskane pločice zalemili svjetleće diode i kontakte napajanja. Kako se radilo o istosmjernom strujnom krugu, đaci su morali paziti na polaritet baterije i trošila. U konačnom uratku, svijetleće diode su imale ulogu sovinih očiju. Na kraju radionice, uz naučeno, učenike je obradovalo i to što su svoje uratke mogli ponijeti sobom.

Dvodjelnu radionicu raketarstva je održao Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član DPTK Split. U radu su sudjelovali učenici šestog razreda, koji su izrađivali modele raketa s padobranom i trakom (strimerom). Kako bi učenici što bolje usvojili izradu raketa, prvog su dana samostalno izrađivani padobrani od folije, pomoću mikropora i konaca. Učenici su drugog dana dovršili svoje modele raketa, kako bi ih na proljeće mogli i lansirati!

Ante Vlah, nastavnik računalstva u Elektrotehničkoj školi Split i član KMT Elektrotehničar, provog dana Festivala je vodio radionicu korištenja platforme Arduino. U njenom radu su sudjelovali učenici 8. razreda, koji su bili upoznati s osnovnim mogućnostima Arduina, te koji su izrađivali projekte sa svjetlećim diodama (treptanje, semafor), tipkalima (brojač) i servo motorima, kao i senzorske programe.

Četiri radionice crtanja 3D olovkom, za učenike 5. i 6. razreda i njihove nastavnice, vodio je Tomo Sjekavica, tajnik ZTK Dubrovnik i ZTK Dubrovačko-neretvanske županije. Polaznici su po odabranom predlošku izrađivali vlastite 3D modele, koje su naknadno sklapali u lijepe trodimenzionalne kreacije. Najviše su se crtale naočale, pande, maske, automobili, božićni ukrasi i zvijezde. Sve što su polaznici nacrtali, na kraju radionica su ponijeli sobom.

I na koncu, održane su i dvije radionice robotike. Jednu od njih je također vodio Sjekavica, dok je u drugoj voditeljica bila Ella Rinčić, stručna suradnica ZTK grada Splita. U tim su radionicama polaznici upoznati s robotima mBot2, njihovim dijelovima, te različitim načinima upravljanja njima. Nakon upravljanja daljinskim putem, polaznici su prešli na programiranje robota. Prvo im je prezentiran način korištenja radnog okvira mBlock za programiranje mBot2 robota. Na primjerima su naučili izraditi osnovne programe u programskom jeziku Scratch. Učenici su na kraju kroz zadatke programirali robote da se kreću po zadanim uputama, te su očitavali informacije s različitih senzora.

U svim ovim aktivnostima je sudjelovalo ukupno više od 260 učenika OŠ Bol, koji su iskazali veliko zanimanje za sve radionice održane u sklopu Festivala. ZTK grada Splita se zahvaljuje i njima, i cjelokupnom osoblju OŠ Bol.

Skip to content