ztk-du.hr

Posjet Maker Faire-u Rim

Tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica 21. i 22. listopada posjetio je Maker Faire Rim, najveći europski sajam inovacija i tehnologije. Sajam je organizirala Gospodarska komora Rima od 20. do 22. listopada u suradnji s partnerima, a protezao se na sedam paviljona koji pokrivaju približno 100 tisuća četvornih metara s preko 600 atrakcija posvećenih temi inovacija.

Digitalna proizvodnja, robotika, umjetna inteligencija, kružno gospodarstvo, inovacije u proizvodnji hrane, eSport, najmodernija softverska rješenja u zrakoplovstvu, najnovija otkrića u području zdravstva, metaverzuma i proširene stvarnosti – sve su to bile teme ovogodišnjeg Maker Faire Rome.

Maker Faire je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a. Sudionicima iz područja umjetnosti pruža priliku da pokažu djela koja obično ostaju skrivena u garažama, radionicama, studijima ili domovima. Svrha događanja je promicanje stvaralačkog pokreta i obrazovanja novih “makera” među širom populacijom.

U Hrvatskoj se do sada održalo pet Maker Faireova u Zagrebu, a organizirala ih je udruga FabLab Hrvatska s partnerima. Osim toga od 2016. godine s izvođenjem je krenuo Mini Maker Faire Osijek koji se od 2018. više ne održava, a ove je godine prvi put bio organiziran i Maker Faire Slavonski Brod.

Skip to content