ztk-du.hr

Posjet Maker Faire-u Beč

Protekli vikend (3. i 4. lipnja) održao se Maker Faire u Beču, nakon četverogodišnje pauze, a posjetio ga je i tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica. Predstavilo se više od 900 izlagača, a ovogodišnja tema koja je bila u fokusu je održiva moda i kreativni projekti prerade te inovativne ideje za održivo kružno gospodarstvo.

Posjetitelji su mogli donijeti sa sobom pokvareni kućanski aparat i uz pomoć stručnjaka ih popraviti, napraviti senzorski kontroliranog robota, urezati razne uzorke i oblike u komad metala pomoću baterije, soli i vode, napraviti vlastiti minijaturni namještaj upoznati se s 3D printom i još mnogo toga.

Posebnu pozornost privukao je i mobilni planetarij s projekcijom od 360 stupnjeva. Mobilni planetarij s Newton projekcijom nudi mogućnost prezentacije različitih tema na 360 stupnjeva projekcijskom platnu, od astronomije preko fotografija i videa snimljenih dronom iz zraka do podvodnih sadržaja dostupnih svima koji takve sadržaje ne mogu doživjeti. I upravo će on biti dio sadržaja u sklopu ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala.

Skip to content