ztk-du.hr

Na prijedlog i pod mentorstvom ZTK GD učenici Andro i Niko Stanoš napravili tenk na daljinsko upravljanje

Na prijedlog Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika za Online smotru tehničkog stvaralaštva, koju organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture, braća Andro i Niko Stanoš napravili su tenk na daljinsko upravljanje.

Andro i Niko, učenici Obrtničke škole, uz pomoć mentora Toma Sjekavice pola godine su radili na izradi projekta. Uz stalne kvarove i učeći na vlastitim greškama, ali uz uporan trud da se tenk osposobi i da se odbačena elektronika iskoristi, uspjeli su u svom naumu.

Ideja je bila od puno odbačenih igračaka koje se upravljaju na daljinski upravljač te raznih drugih elektronskih uređaja poput tlakomjera i televizora napraviti nešto novo. Odlučili su se za upcycling, odnosno preradu otpada i starih pokvarenih stvari u novi proizvod.

Tenk se upravlja s daljinskim upravljačem, a može se kretati naprijed i nazad, te skretati lijevo i desno, kupola se može vrtiti, te može ispaljivati metke u obliku malih plastičnih kuglica.

Za oklop je korištena konstrukcija okvira od drvenih letvica, na koje je s malim vijcima postavljeno oplošje oklopa od plastike iz ekrana starih televizija. Kupola tenka, odnosno gornji pokretni dio se sastoji od običnog motora od starog PlayStation joysticka koji vibrirajući pomiče šaržer (spremnik) iz kojeg metci u obliku malih plastičnih kuglica padaju kroz cijev do servo motora koji puni cijev tenka. Cijev tenka je napravljena od starog polomljenog airsoft pištolja. Da bi tenk mogao ispaljivati metke u donjem fiksnom dijelu konstrukcije tenka je postavljen mali kompresor od tlakomjera, koji pumpa zrak u malu kapsulu koja skuplja dovoljno zraka koji ide cjevčicom do elektroventila. Kada se elektroventil ugasi, pod pritiskom zraka se ispali kuglica. U donjem fiksnom dijelu konstrukcije tenka se nalazi elektronika potrebna za kretanje tenka: tiskana pločica, baterija, mali ventilator za hlađenje, servo motor koji pali elektroventil i kompresor, upravljači za motore i mehanizaciju koja je na dvije strane i ona vrti gusjenice u potrebnom smjeru. Gusjenice pokreću dva brushless 850KV motora. Tako da svaka gusjenica ima svoj motor kojeg okreće prema naprijed. Gusjenice su napravljene od unutarnje gume od bicikle i na njih je stavljena tvrda gumena plastika koja je zaheftana i zalijepljena vrućim ljepilom. Na kraju je cijela konstrukcija tenka s gusjenicama obojani sprejem u maslinasto zelenu boju.

Video predstavljanja projekta dostupan je preko poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=qCy7x9Rbna0.

Cilj Online smotre je kontinuirano poticanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Republike Hrvatske na razvoj znanja, vještina i kreativnosti u osmišljavanju i izradi tehničkih tvorevina u različitim područjima tehničke kulture te javno predstavljanje njihovih tehničkih tvorevina u virtualnom okruženju. Učenici prijavljuju svoje tehničke tvorevine pojedinačno ili ekipno i na taj način ističu svoju školu, udrugu, ZTK ili ustanovu, kao i svog mentora. Smotra se održava unutar nekoliko ciklusa u 4 područja: Obrada materijala/strojarske konstrukcije; Elektrotehnika/elektronika; Automatika/robotika; Radovi učenika srednjih škola.

Skip to content