ztk-du.hr

Eco & Blue STEM: studijski posjet STEM centru Split i predavanje djelatnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo

U sklopu projekta ECO & Blue STEM 28. travnja odrađen je studijski posjet STEM centru Split, u sklopu kojeg je održano predavanje djelatnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Ono je bilo namijenjeno predstavnicima Zajednice Tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Ploče, Osnovne škole Vladimir Nazor (Ploče) i Općine Gradac.

Prvo predavanje održala je dr.sc. Sanja Matić Skoko na temu „Povijest Instituta za oceanografiju i ribarstvo“. Na tom uvodnom predavanju istaknuto je da je Institut osnovan 1930. godine kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi morem. Od samog utemeljenja, znanstvena djelatnost Instituta je izrazito multidisciplinarna te pokriva područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, ribarstvene biologije i marikulture. Važno je naglasiti da danas Institut posjeduje i dva istraživačka broda (Bios i Navicula) te više manjih brodica koja služe za stalni monitoring.

Drugo predavanje održala je dr.sc. Jasna Arapov na temu „Ekologija i toksičnost planktonskih vrsta“. Na ovom predavanju sudionici su se upoznali s utjecajem toksina planktonskih vrsta na morski ekosustav. Također, demonstriran im je rad na samom elektronskom mikroskopu koji služi za determinaciju planktonskih vrsta.

Treće predavanje održala dr.sc. Natalija Dunić iz Laboratorija za fiziku mora. Nakon uvodnog predavanja o fizikalnim svojstvima Jadranskog mora (temperatura, prozirnost, salinitet i dr.), povela se rasprava o trenutnom fenomenu neretvanskog kraja, a to je prodor mora u Neretvu i time povećanje saliniteta okolnih poljoprivrednih zemljišta te posljedično negativan utjecaj na agrume.

Zadnji dio posjeta poslužio je za obilazak Laboratorija za fiziku mora, Laboratorij za ribarstvenu biologiju i gospodarenje pridnenim i pelagičnim naseljima, Laboratorijem za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju, Laboratorij za plankton i toksičnost školjkaša te Laboratorij za akvakulturu.

Posjet STEM centru Split organizirala je Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i ostalim partneirma u sklopu projekta Eco&Blue STEM. Ukupna vrijednost projekta je 274.228,51 EUR / 2.066.174,71 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 233.094,23 EUR / 30.936,93 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Skip to content