ztk-du.hr

Robert Petrušić iz UMNO Ploče osvojio srebro na sajmu inovacija INOVA – BUDI UZOR 2023

Na Zagrebačkom velesajmu od 26. do 28. rujna se održao 47. hrvatski sajam inovacija INOVA 2023 na kojem je bilo 450 izložaka iz 23 države. U sklopu sajma se održala i 19. izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova INOVA – BUDI UZOR 2023, na kojem je Robert Petrušić iz Udruge mladih Nova Ploče predstavio svoj izum “Pull string ejector” – uređaj za izbacivanje na potezanje. Za svoj izum Robert je osvojio srebro u kategoriji sport / igre / slobodno vrijeme.

Uređaj za izbacivanje na potezanje je nova verzija stare kineske igračke koja izbacuje propelere potezanjem konopa. Robertov uređaj je dosta naprednija i kvalitetnija verzija. Uređaj može izbaciti jedan propeler gotovo 50 metara u vis, a može i izbacivati do 4 propelera odjednom. Također ima opciju da izbacuje buću, kotač, ili da zavrti zvrk. Namjena ovog uređaja je igračka za odrasle zbog izuzetno brzog broja okretaja i opasnosti za djecu. Posebnosti su što je dosta izdržljiv, testiran je na preko 1000 jakih fizičkih povlačenja bez da je ijedan dio popustio. Također može biti više uređaja od jednom.

Sudjelovanje i izlaganje izuma na sajmu inovacija je sufinancirano kao dio projekta STEM Ploče kojeg provodi Udruga mladih Nova Ploče kroz program javnih potreba u tehničkoj kulturi Dubrovačko-neretvanske županije u 2023. godini. Osim toga Udruga mladih Nova Ploče provodi niz STEM radionica na kojima je upravo Robert predavač.

Skip to content