ztk-du.hr

SOELA 8.-9.6.2018.

Tim „Ruđer 01“ Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, sudjelovao je na 6. utrci solarnih automobila SOELA 2018, u Sisku od 8.-9.lipnja.

Dubrovčani su stigli u Sisak 7.lipnja, kao najudaljenija ekipa, te je bilo potrebno „Ruđera“ širine 208 cm dovesti na autoprikolici. Morali su proći tehnički pregled i sastanak za mentore (upute za utrku).

Prvog dana manifestacije prisustvovali su odličnim predavanjima s temama o novim generacijama električnih baterija, o novim materijalima u svemirskoj industriji, znanosti, globalizaciji, tehnologijama i vizijama razvoja.

Također, „Ruđer“ je bio izložen na izložbi u centru grada otvorenoj za sve građane, a na kojoj je mentor Željko Prce osvojio prvu nagradu – besplatan najam električnog vozila po izboru u Dubrovniku na dva dana.

9. lipnja, nakon svečanog otvorenja uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike, g. Tomislava Ćorića započela je utrka. „Ruđer 01“ je startao 7.!

Vozač, Krstijan Zucalo, učenik 1.d razreda smjera automehaničar, startao je trku uz svoje kolege: 1.desna asistencija Miro Vlahušić, učenik 1.d razreda smjera automehaničar, te 1.lijeva asistencija, Mario Raguž, učenik 2.d razreda smjer automehaničar.

Za tehničku potporu pobrinuo se mentor Hrvoje Jurin, a sve to su omogućili ravnatelj Obrtiničke i tehničke škole Dubrovnik, g. Dinko Mandić, te mentor Željko Prce.

„Ruđer 01“ predstavljen je u Dubrovniku 1.lipnja prošle godine, no zbog nedostatka vremena i nemogućnosti promjene kontrolera na motoru, nisu se uspjeli natjecati prošle godine. Ipak, uz sav trud i doradu, ovogodišnja SOELA bila je uspješna.

Učenik Kristijan Zucalo u trku je startao punom snagom baterije, 1.36 kWh, te uz odličnu asistenciju svog tima odvozio 2 puna kruga. Treći krug nije bio moguć zbog procjene vozača o oslabljenom prednjem ovjesu, za kojeg je procjenio da neće izdržati. Staza je bila neravna, a zahtjevni zavoji smanjili su mu preciznost upravljanja vozilom.

„Ovaj projekt SOELA se istiće među svim sličnim projektima, jer potiče entuzijazam mentora, učenika, upoznavanje, razvijanje i primjenu novih tehnologija u strukovnim školama strojarskog i električnog smjera. Drago nam je da smo postali dio ove priče, te ćemo svakako nastaviti sudjelovati i razvijati „Ruđera“ za buduće utrke“ – naglasio je ravnatelj Mandić.

Tim „Ruđer“ pomogli su svojim donacijama u materijalu: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Društvo inovatora DNŽ, te Metron Inštitut iz Slovenije.

Skip to content