ztk-du.hr

Na Festivalu znanosti učilo se i o energiji

U sklopu Festivala znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku u četvrtak 25. travnja održana je i radionica „Nemam ti kad – pametno s energijom“ te u subotu 27. travnja radionica „Inteligentno sunce“.

Radionicu “Nemam ti kad – pametno s energijom”vodile su Nora Miljanić i Dinka Lale s Odjela za elektrotehniku i računarstvo. Polaznici radionice su mjerenjem vremena potrebnog da provre voda u posudama uočavali razlike između pojedinih materijala. Koristili su posude različitih materijala i različite izvore topline (plinsko kuhalo, kuhalo na struju i indukcijsku ploču). Zaključili su koje je izvore topline najbolje koristiti za kuhanje, s gledišta vremena i financija.

Na radionici “Inteligentno Sunce”, koju su vodile: Ivona Milić Beran, Romana Capor Hrošik i Dinka Lale s Odjel za elektrotehniku i računarstvo, najprije se održalo interaktivno predavanje o Suncu, a potom predstavila upotreba Sunca u proizvodnji električne energije. Dinka Lale objasnila je način funkcioniranja solarnih panela, a polaznici su sami uočavali kako se promjenom intenziteta zračenja, kao i promjenom kuta upada zraka, mijenja vrijednost izmjerenog napona. Koristili su i strujna kliješta kojima su mjerili struju u krugu.

Skip to content