ztk-du.hr

O potopljenom brodu Totonno ronioci snimili video

Članovi Športsko ronilačkog kluba Delta 5 iz Metkovića dovršili su video o potonulom brodu Totonno pokraj Grebena. Ronioci koji su sudjelovali u ovom poduhvatu su Toni Kuran, Michelle Giovanni Ventura, Ivana Tutavac, Marin Bockovac, Dominik Lopin i Teo Lopin.

U prosincu 1899. u nizozemskom brodogradilištu novi teretni parobrod od 729 tona svečano je predan naručitelju, poštanskoj kompaniji koja je još od 1883. održavala brzu pomorsku poštansku vezu. Na kraju 1. svjetskog rata, 1918. prodan je talijanskoj kompaniji B. Albanese u kojoj plovi do 1930. Tad je prodan talijanskoj kompaniji i plovi pod imenom Totonno. Na početku 2. svjetskog rata brod je rekviriran za potrebe talijanske ratne mornarice kao transportni brod. Pod vojnim zapovjedništvom plovi do 15. veljače 1943. kad je na putu iz Italije nakrcan raznim ratnim materijalom  uplovljavao u luku Gruž.

Prilikom prilaženja luci Gruž brod je greškom došao preblizu Grebena i naletio na talijansku minu. Eksplozija je teško oštetila brod. Zapovjednik je pokušao nasukati brod, međutim nije uspio brzo je potonuo, u samo nekoliko minuta. Preživjeli  članovi posade su uspjeli plivajući doći do obale Grebena koja je bila udaljena nekih stotinjak metara.

Video možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=Np-dH1JkZoY

Skip to content