ztk-du.hr

Završila jubilarna 20. Ljetna škola filma Šipan

Jubilarna 20. Ljetna škola filma Šipan završila je u ponedjeljak 14. kolovoza prigodnim programom u Šipanskoj Luci. Uvodni dio programa moderirali su Miro Bronzić i Nils Neubert, voditelji i osnivači Ljetne škole filma Šipan. Prikazana su četiri uratka s ovogodišnjih radionica.

Na radionici animiranog filma pod vodstvom Lorene Ivanović u kombiniranoj tehnici prikazan je izvrstan kratki uradak „Tajna“.

Nakon njih su na red došli predstavnici radionice eko filma, koji su pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta, dokumentirali čitav proces prikupljanja naplavina i otpada s plaže na Jakljanu. Od svega toga napravili su skulpturu koja krasi park u Šipanskoj Luci te podsjeća svih na važnost očuvanja prirode. Sam film, jednako kao i vlastitu skulpturu nazvali su EKOIT – nasukani kit (kit koji je pojeo puno plastike u moru i nasukao se na Šipanu).

Kao i uvijek, s posebnom pozornošću, pratila se projekcija filma radionice igranog filma. Ove godine pod vodstvom Zoke Ćatića i Mirze Ajnadžića, sarajevskog dua s najviše staža u šipanskim radionicama, snimili su izvanredan film pod naslovom „Tajna džema od maslina“.

Na samom kraju programa prikazan je uradak radionice sinkronizacije animiranog filma. Ovakva specijalizirana radionica po prvi puta se održala na Ljetnoj školi filma Šipan. U  procesu rada polaznici su sinkronizirali dijelove prvog hrvatskog 3D animiranog filma „Cvrčak i mravica“.  Radionicu su vodili su glumica Katarina Madirazza i sound designer Nikola Janković uz asistenciju glumice Milice Vrzić.

Još jednom čitav program zatvaranja  bio je organizirana na način da se svako dijete zaista osjeća kao prava filmska zvijezda te da ima priliku s ponosom predstaviti svoj film i dobiti zasluženu diplomu za marljivi i kreativan rad u proteklih desetak dana šipanske filmske bajke.
Kroz tih desetak dana, dok su mali filmaši marljivo radili u radionicama, u sklopu večernjih programa otvorenog kina i popratnih događanja i ovog ljeta Šipan su pohodila poznata imena iz domaće profesionalne filmske produkcije.

Ono što će svakako ostati posebnost koja je obilježila veliki jubilej – 20 godina Ljetne škole filma Šipan jest izdanje monografije „Filmski otok“. Kao uvod u promociju knjige, uz mnoštvo pozitivne energije i emocija, prikazan je izvrstan dokumentarac o LJŠFŠ-u – film Zoke Ćatića „Posao iz snova“. Na samoj promociji knjige uz autore Nilsa Neuberta i Mira Bronzića sudjelovali su i Ana Đordić, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza koja je  napisala predgovor za knjigu, Iris Lobaš Kukavičič koja je osmislila i dizajnirala naslovnicu  knjige, lektorica Kornelija Koncul te grafički urednik knjige Vinko Rožić.

Svi filmovi uskoro će se moći pogledati na Youtube kanalu Ljetne škole filma Šipan.

Program se i ove godine održao zahvaljujući nizu partnera i prijatelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada i Županije te TZ-a Grada Dubrovnika, a radionice se održavaju u prostorima OŠ Ivana Gundulića – PŠ Šipanska Luka. 

Skip to content