ztk-du.hr

20 godina Ljetne škole filma Šipan

20 godina Ljetne škole filma Šipan

Na otoku Šipanu ove se godine slavi! Slavi se jubilej jedne ideje, ideje koja je pretvorena u djelo, a na kraju, ispostavilo se, u nešto što je duboko utkano u DNA samog otoka.

Ovogodišnje 20. izdanje filmskih radionica za djecu i mlade te filmskog festivala na Šipanu dokaz je da je i u ovim današnjim vremenima, u kojima je manje-više sve okrenuto kratkoročnim financijski isplativim razmišljanjima, moguće stvoriti nešto vrijedno, dugotrajno i okrenuto k boljitku lokalne zajednice, odnosno onoga što se danas zove dodatna vrijednost nekog mjesta ili turističke destinacije. Misli globalno, djeluj lokalno upravo je geslo dvojca Nilsa Neuberta i Mira Bronzića, koji već 20 godina stoje iza realizacije ove vrijedne manifestacije.

Program festivala

Pod tim geslom organiziran je i ovogodišnji program festivala koji počinje spektaklom, koncertom grupe The Beat Fleat (TBF) & DJ Ivess 3.8., na dan Sv. Stjepana, zaštitnika Šipanske Luke. Večernji programi na velikom kino platnu započinju svečanim otvaranjem 5.8. u sklopu kojega ćemo gledati filmsku adaptaciju istoimene knjige „Dnevnik Pauline P.” u prisustvu redatelja Nevena Hitreca. Slijedi prikazivanje animiranog filma „Mala sirena” iz 1989. godine, a povod je još jedan jubilej. Naime, pored 20. obljetnice LjšfŠ-a i filmska produkcijska kuća Disney slavi 100 godina postojanja. Nakon toga očekuje nas zanimljiva večer posvećena projekciji filmova mladih dubrovačkih filmskih autora. Na programu ćemo tako gledati dva filma dvojca DiobanaobaNikolina Japunčić & Mia Maria Škoda Vulić, film „Libertas“ Lune Sršen te kratki igrani film „Scenarij“ Muškog učeničkog doma Dubrovnik. Španjolski film „42 sekunde” prava je, pak, poslastica za sve Šipance i ostale zaljubljenike u vaterpolo. Radi se, naime, o povijesnom uspjehu španjolske vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, kada ih je 42 sekunde dijelilo od olimpijskog zlata, a presudnu ulogu u svemu tome odigrao je tadašnji trener Španjolaca, legendarni Splićanin Dragan Matutinović. Upravo njegovu ulogu preuzeo je Tarik Filipović, koji će gostovati na Šipanu povodom projekcije ovog filma. Nakon toga slijedi animirani film hrvatske produkcije „Cvrčak i mravica” za one najmlađe, ali svakako i za starije. Radnja filma, naime, opisuje zbližavanje cvrčka i mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Uz projekciju ovog prvog hrvatskog 3D animiranog filma na Šipan stižu producenti Jadranka Soviček Krpan i Dino Krpan. Pred predivnim ambijentom kapelice Sv. Antuna u centru Šipanske Luke odigrat će se predstava „Roko i Cicibela” Kazališta „Ritam igre” iz Splita. Po tekstu legendarnog Miljenka Smoje predstavu režira Ivan Baranović. Na ovaj način u svom velikom jubileju LjšfŠ se pridružuje obilježavanju još jednog velikog jubileja – 100 godina Smoje. Već iduće večeri publiku očekuje dašak božićnog ugođaja usred ljeta i to s filmskom pustolovinom „Kapa” u kojoj jednu od uloga igra dubrovački glumac Frano Mašković, kojega ćemo također ugostiti na Šipanu. Predzadnju večer festivala održat će se promocija monografijeFilmski otok” koja je nastala povodom 20. obljetnice LjšfŠ-a. Uz autore Nilsa Neuberta i Mira Bronzića na predstavljanju knjige sudjelovat će i predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Ana Đordić,lektorica Kornelija Koncul te grafički urednik knjige Vinko Rožić.
I na kraju, 14.8. slijedi premijera radova svih radionica LjšfŠ-a 2023. godine. Za sve koji još nisu prisustvovali toj završnoj premijeri organizatori ističu da vrijedi doći na Šipan i vidjeti s kojim entuzijazmom mladi filmaši prikazuju svoje radove. Istodobno publika dokazuje svoj entuzijazam samim dolaskom, a svake godine toj premijeri prisustvuje više stotinjaka ljudi, što je za jedan mali otok kao Šipan ogromna brojka.

Radionice

Ove jubilarne godine od 4. do 14. kolovoza organiziraju se četiri radionice: radionica igranog filma čiji su voditelji Zoran Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, radionica eko-dokumentarnog filma pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta, radionica animacije koju drugu godinu zaredom vodi Lorena Ivanović te radionica sinkronizacije animiranog filma pod nazivomDaj mi tvoj glas koju nam vodi naša prošlogodišnja suradnica, glumica Katarina Madirazza i prvi put u LjšfŠ-u poznati sound designer Nikola Janković uz asistenciju glumice Milice Vrzić.

Za ovogodišnji vizualni identitet pobrinula se dubrovačka umjetnica i već stalna suradnica LjšfŠ-a Iris Lobaš Kukavičić.

Program se i ove godine održava zahvaljujući nizu partnera i prijatelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada i Županije te TZ-a Grada Dubrovnika, a radionice se održavaju u prostorima OŠ Ivana Gundulića – PŠ Šipanska Luka.

Skip to content