ztk-du.hr

ZTK GD, ZTK DNŽ i Informatički klub Futura predstavili se na Maker Faire-u Zagreb

Peti Maker Faire Zagreb održao se 30. rujna i 1. listopada u Osnovnoj školi Luka u Sesvetama. Na sajmu je 150 kreativaca predstavilo preko 50 projekata, a i ove godine Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Informatički klub Futura predstavili su svoje DIY projekte i aktivnosti te održali pop-up radionice.

ZTK GD i ZTK DNŽ na svom štandu su imali pop-up radionice bioluminiscentnih crteža, gdje su najmlađi posjetitelji bojali crtež, a zatim spajali jednostavni strujni krug sa svjetlećim diodama, bakrenom trakom i baterijom. Posjetitelji su se mogli okušati i u robotici i programiranju bez ekrana, gdje su se upoznali s osnovnim pravilima programiranja uz razvijanje logičkog razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema, koristeći Bee-Bot i Blue-bot robote.

Informatički klub Futura izložio je razne DIY projekte temeljene na ESP32 pločicama. Jedan od njih su male LILYGO TTGO pločice s kojima su polaznicima pokazali kako i oni jednostavno mogu napraviti svoju prijenosnu igraću konzolu. Predstavili su i elektro maketu gdje su posjetitelji naučili kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do naših kuća. Prikazano im je kako zapravo izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite se koriste.

Maker Faire je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a. Ono predstavlja okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta – nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata i komercijalnih izlagača.

Maker Faire Zagreb organizirali su udruga FabLab Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom i udrugom Zelene i plave Sesvete.

Skip to content