ztk-du.hr

Završena 3. Ljetna škola tehničke kulture i programiranja u Župi dubrovačkoj

Udruga Kurenat u suradnji s partnerima održala je treću Ljetnu školu tehničke kulture i programiranja od 17. do 21. srpnja u Osnovnoj školi Župa dubrovačka. Program je bio ispunjen STEM radionicama te radionicama robotike i programiranja, a na svakoj radionici sudjelovalo je 10 učenika od 4. do 8. razreda osnovne škole.

Dalija Milić Kralj iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik vodila je radionice robotike, na kojima je polaznike upoznala za Fischertechnik robotima. Polaznici su sastavljali robotska kolica od Fischertechnik elemenata, sučelja, motora i senzora. Nakon što su sastavili robotska kolica, ista su programirali da se robot može autonomno kretati i savladavati zadane zadatke. Osim navedenih robota Dalija Milić Kralj im je i prezentirala robote za Robo Soccer, koji njeni učenici rade i s njima se natječu na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima.

Tomo Sjekavica iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije održao je radionicu bioluminiscentnih (svjetlećih) crteža i radionicu crtanja 3D olovkama. Tako su polaznici spajali jednostavni strujni krug sa svjetlećim diodama, bakrenom trakom i baterijom te su pomoću 3D olovaka i plastike crtali razne 2D i 3D predmete prema zadanim predlošcima i prema svojim idejama.

Dinka Lale iz Informatičkog kluba Futura kroz radionicu Šareni strujni krug polaznike je upoznala sa strujnim krugom, nakon čega su spajali osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobali kako radi senzor ravnoteže.

Ivela Matičević i Katarina Nardelli iz OŠ Župa dubrovačka održale su radionice programiranja, na kojima su polaznici učili programirati bez ekrana s robomiševima te izrađivati web stranicu.

Radionice su se održale u organizaciji udruge Kurenat i Osnovne škole Župa dubrovačka, uz potporu Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Župa dubrovačka.

Skip to content