ztk-du.hr

Započeli Robo.Du Days 2023

Robo.Du Days 2023 započeli su u srijedu 15. studenog u Centru za mlade radionicama crtanja 3D olovkom i izradom elektro makete. Program ispunjen radionicama i natjecanjima traje do nedjelje, 19. studenog, a organizira ga Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika sa svojim članicama, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike.

Na radionici izrade elektro makete polaznicima je u teorijskom dijelu radionice Teo Dilberović iz Informatičkog kluba Futura prvo objasnio kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do naših kuća. Nakon toga im je prikazan kućni razvod struje i objašnjeno kako se dijeli i koje zaštite se koriste. Prikazana im je i shema kućne instalacije i kako se ista čita. Zatim je uslijedio svima zanimljiviji  praktični dio radionice gdje su polaznici spajali izmjenične prekidače, žarulju i utikač na maketi od drvene podloge s glavnom razvodnom kutijom s tri osigurača i fidovom sklopkom te tri obične razvodne kutije. Svi polaznici su uspješno spojili sve makete, koje su se na kraju radionice testirale.

Na dvjema radionicama crtanja 3D olovkama polaznici su se upoznali s tehnologijom za 3D modeliranje. Pomoću 3D olovaka i plastike crtali su razne 2D i 3D predmete prema zadanim predlošcima i prema svojim idejama. Na taj način razvijali su kreativnost, inovativnost i tehničke vještine, a na kraju su svoje radove zadržali.

Obzirom na zaprimljenih više od 300 prijava na radionice, ostalo je još malo mjesta na samo tri radionice: radionici lemljenja svjetlećih znački u petak u 19 sati te u nedjelju u 18 sati na dvije radionice istovremeno: „Mali inženjeri“ i KUBO robotika. Prijave su moguće putem obrasca: www.ztk-du.hr/robodudays-prijava/.

Skip to content