ztk-du.hr

Polaznici drugog dana Robo.Du Days programirali bez korištenja ekrana i crtali 3D olovkama

Jučerašnji, drugi dan Robo.Du Days 2023 u Centru za mlade Dubrovnik prošao je u znaku 3D olovki i robomiševa te robopčelica, što je popratila i ekipa HRT-a. Ivela Matičević i Katarina Nardelli iz Kulturno-zabavna, ekološka i sportska udruga “Kurenat“ održale su dvije radionice programiranja bez ekrana, a Victoria Ogresta iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Martin Kuzman iz Informatičkog kluba Futura održali su dvije radionice crtanja 3D olovkama.

Djeca su uz pomoć robomiševa i robopčelica programirala bez korištenja ekrana. Svojim robotskim miševima i pčelicama davali su naredbe pomoću tipki na robotu, prema kojima se on kreće do željenih polja. Za robomiševe morali su složiti stazu prema kojoj su programirali miševe da slijede put prema izlazu iz labirinta. Na taj način djeca su se upoznala s osnovnim pravilima programiranja uz razvijanje logičkog razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema.

Na radionicama crtanja 3D olovkama polaznici su se upoznali s tehnologijom za 3D modeliranje. Pomoću 3D olovaka i plastike crtali su razne 2D i 3D predmete prema zadanim predlošcima i prema svojim idejama. Na taj način razvijali su kreativnost, inovativnost i tehničke vještine, a na kraju su svoje radove zadržali.

Robo.Du Days 2023 organizira Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika sa svojim članicama, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike, a ovogodišnji program traje do nedjelje 19. studenog i ispunjen je s 20 radionica i 2 natjecanja.

Skip to content