ztk-du.hr

Održane gostujuće radionice u OŠ Ivan Gundulić i OŠ Cavtat

U četvrtak 30. studenog Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Informatički klub Futura održali su dvije gostujuće radionice robotike i programiranja bez ekrana te radionicu šareni strujni krug.

Učenici 5. razreda osnovne škole Ivan Gundulić programirali su bez korištenja ekrana Kubo robote. S njima su upravljali na način da su izgrađivali robotu stazu od pločica koje mu usmjeravaju kretanje. Tako su se upoznali s funkcijama, programima i petljom kroz logične i jednostavne korake. Radionicu je vodio Tomo Sjekavica, tajnik ZTK GD i ZTK DNŽ.

U osnovnoj školi Cavtat učenici 4. razreda koristili su Cubetto robote za programiranje bez ekrana, prema uputama voditeljice radionice Dinke Lale. Cubetto set sastoji se od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Učenici su davali naredbe Cubetto robotima prema kojima se on kretao. Potom je voditeljica radionice objasnila polaznicima strujni krug, nakon čega su spajali osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobali kako radi senzor ravnoteže.

Dječji vrtići i osnovne škole koji se žele priključiti projektu i žele da se kod njih održi jedna ili više radionica mogu se javiti na e-mail adresu od Future ili ZTK DNŽ i GD: futura.dubrovnik@gmail.com ili ztkdubrovnik@gmail.com radi dogovora oko termina radionice.

Skip to content