ztk-du.hr

Informatički klub Futura održao predavanje i radionicu u sklopu Noći knjige

U sklopu Noći knjige na Odjelu za djecu i mlade – Dubrovačke knjižnice, u petak 21. travnja su članovi Informatičkog kluba Futura Martin Kuzman i Krešimir Barbarić održali radionicu robotike i programiranje bez ekrana te predavanje o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti.

Na radionici su djeca upravljala Cubetto robotima na način da su im davali naredbe pomoću blokova (pločica) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Cilj je bio zadati naredbe da se robot kreće do određene točke izbjegavajući prepreke, što je učilo djecu logičkom razmišljanju i slaganju instrukcija.

Na predavanju Krešimir je polaznike upoznao s umjetnom inteligencijom, polazeći od kratkog povijesnog pregleda pa do trenutnog razvoja. Objasnio je koncepte i tehnologije koji se koriste u generativnoj umjetnog inteligenciji, educirao polaznike o mogućnostima i javno dostupnim alatima te kako se njima služiti. Nakon toga su u praktičnoj primjeni naučili gererirati vlastite slike i tekstove koristeći prethodno opisane alate.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se kroz jedinstvenu manifestaciju potaknula kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dao poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Skip to content