ztk-du.hr

Djeca i mladi programirali robote na Du STEM radionicama

Tomo Sjekavica iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Martin Kuzman iz Informatičkog kluba Futura u petak 14. travnja održali su dvije radionice robotike za djecu i mlade u Centru za mlade Dubrovnik, u sklopu Du STEM ciklusa radionica za vrijeme proljetnih praznika.

Djeca su uz pomoć Bee-Bot robota programirali bez korištenja ekrana. Bee-Bot robot omogućuje davanje naredbi pomoću tipki na robotu, prema kojima se on kreće do željenih polja. Edukacijskim setom Bee-Bot djeca su se upoznala s osnovnim pravilima programiranja uz razvijanje logičkog razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema.

Mladi polaznici radili su razne projekte s Arduinom. Jedni su pomoću mBot2 seta sastavljali robot primjenjujući znanje robotike, informatike i programiranja Pomoću odvijača, detaljnih uputa i plana učenja izradili su robota „od nule“ i iskusili radosti praktičnog stvaranja. Pritom su naučili više o različitim robotima i elektroničkim komponentama, upoznali se s osnovama grafičkog programiranja temeljenog na blokovima i razvijali svoje logičko razmišljanje i vještine dizajniranja. Drugi su programirali robota prema svojim željama, kao npr. kameru robota te koš za lopticu od čaše koja detektira i broji pogođene koševe.

Radionice robotike organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HR.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content