ztk-du.hr

Članovi Informatičkog kluba Futura prvi put sudjelovali u borbi robota

Članovi Informatičkog kluba Futura u nedjelju 3. prosinca sudjelovali su na trećim hrvatskim borbama robota Fightbotics, koje su se održale u zagrebačkoj Močvari. Ove godine na natjecanju je nastupio rekordan broj timova, čak 22.

Zbog velikog broja timova prvo se održalo kvalifikacijsko kolo, bez prava na popravni, a nakon toga sustav single double elimination. Borbe robota su trajale po 3 minute, a bilo je i tehničkih nokauta, kada se jedan robot nije mogao kretati, odnosno upravljati se njime više od 10 sekundi. Ako bi borba došla do kraja, pobjednika je odlučivao tročlani žiri prema kriterijima natjecanja.

U pretkvalifikacijama ždrijeb je Futuristima za protivnika donio Spužva bot 2 osvetnika od Udruge mehatroničara iz Zagreba, koji su ih izbacili iz daljnjeg natjecanja, a kasnije pokazali svoju dominaciju sve do finala, te na kraju postali viceprvaci ovogodišnjeg natjecanja. Nakon toga su sudjelovali u jednoj rumble borbi s drugih 6 robota.

Zasigurno je ovo bilo odlično iskustvo za Futuriste bez obzira na rano ispadanje, ali već su krenule ideje i pripreme za sljedeće natjecanje!

Borbe robota su organizirala udruga Studentski makerspace Strojarnica čiji su članovi studenti FER-a i FSB-a.

Pripreme i odlazak na natjecanje su realizirani kao jedne od aktivnosti projekta Centar robotike, koji je sufinanciran kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2023. godinu.

Skip to content