ztk-du.hr

Završio speološki kamp 1234 Sniježnica

Završio je još jedan izvrstan speleološki kamp na planini Snježnica u Konavlima koji se održao u periodu od 16. do 19. lipnja u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD ”Sniježnica”. Kamp je organiziran u sklopu projekta Speleološko istraživanje Sniježnice koji je je sufinancirana kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu.

Cilj ekspedicije bio je speleološki istražiti špilje i jame na sjevernom dijelu Sniježnice koje su prethodno pronađene prilikom višednevnih rekognosciranja članova SO HPD Sniježnice i u kojima kamen još uvijek pada. Kamp se postavio u neposrednoj blizini najdublje konavoske jame Plješina (-173m) koja je opremljena za sva speleološka istraživanja.

U 4 dana su članovi SO Velebit, SK Ozren Lukić, Speleo Osmica, SD Herceg (BiH), SD Zelena Brda (BiH) i SO HPD Sniježnica ”pomeli” surovi teren Sniježnice i istražili mnoštvo jama i špilja.

Ovim putem se iz SO HPD Sniježnica zahvaljuju svim sudionicima koji su se odazvali pozivu na ekspediciju, svim članovima odsjeka i planinarima HPD Sniježnica koji su neumorno tjednima prije sudjelovali u pripremi istraživačkog kampa. Sniježnicu je nadvila pozitivna energija, želja za istraživanjem, smijeh, razmjena iskustva i širenje znanja o speleologiji. Posebno se zahvaljuju svim sponzorima koji su se odazvali i nesebično podržali kompleksnu organizaciju, te sudjelovali u ostvarenju snova odsjeka da se kroz ovaj projekt osigura adekvatna oprema dostatna ovom tipu istraživanja. Doprinos sponzora može izgledati malen i beznačajan za šire društvo, no neosporivo je koliko mijenja život onoga koga je dotaknuo. Za kraj iz SO HPD Sniježnica zahvaljuju svima što svojim donacijama pomažu očuvanju krša i krškog podzemlja, te biološke i krajobrazne raznolikosti krškog područja. Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza: HPD Sniježnica, HGSS Stanica Dubrovnik, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Vagabundo, Jamnica, DB-kantun Brbora, Poliklinika Marin Med, CB Bard, Dubrovnik Beer Company – Dubrovačka pivovara, Restoran Domestico, Crvik – vinogradi i vinarija, OPG Brajković, Fotostar, AB grafika, Studio Landa – za krajobraznu arhitekturu, Gradnja plus, Trutanić – alat za profesionalce, Lovorno d.o.o., Autoprijevoznik Đukan i Meštar Hendić.

Izvještaj o istraživanju pročitajte uskoro na službenim stranicama HPD Sniježnica.

Skip to content