ztk-du.hr

U ekspediciji “1234 Sniježnica” istraženo 28 novih speleoloških objekata i penj u najdubljoj konavoskoj jami Plješini

Izvještaj o provedenoj speleološkoj ekspediciji “1234 Sniježnica” u organizaciji SO HPD Sniježnica od 16. do 19.6.2022.

U četiri lipanjska dana su članovi SO Velebit, SK Ozren Lukić, Speleo Osmica, SD Herceg (BiH), SD Zelena Brda (BiH) i SO HPD Sniježnica “pomeli” surovi teren Sniježnice i istražili 28 novih speleoloških objekata i penj u najdubljoj konavoskoj jami Plješini.

Tjedni su provedeni u pripremama za kamp. Sniježničari su iznosili opremu, vodu, hranu, šatore,
molili za donacije, organizirali Water challenge vol.2, gradili suhozidne klupe, čistili put i ledinu od
raslinja, a konačno je i stol stigao u kamp na veliku radost glavne kuharice Sandre s riječima: “Kako je lijepo kad imaš đe nasloniti stvari”. Snage su najviše odmjerili Maris koja je uvijek mogla uzeti još
jedan bidon vode i Tomo koji je za kraj iznio agregat težak 21 kilo.


Ekspedicija je započela u srijedu 15. lipnja dolaskom prvih speleologa na kamp. Od velikog značaja je bilo HGSS vozilo kojim su članovi stanice Dubrovnik i odsjeka iznosili opremu i ruksake do mjesta Duži odakle se pješice odlazilo do kampa. Većina ih je uslijedila dan nakon, dok su ostali pristizali sve do zadnjeg dana, 19. lipnja.

Istraživači na kampu bili su:
Gosti: Nikola Lakić, SD Zelena brda (BiH), Žana Perić, SD Herceg (BiH), Žana Marijanović, SD Herceg (BiH) – Speleo Osmica (Karlovac), Ana Bakšić, SD Velebit (Zagreb), Damir Janton, SK Ozren Lukić (Zagreb), Mihael Nemčić, SK Ozren Lukić (Zagreb), te domaći speleozi iz redova SO HPD Sniježnica: Ivana Đurašić, Jelena Beželj, Anita Trojanović, Marija Dadić, Katica Ćerić, Goran Jerković, Sandra Katić, Miro Marijanović; te članovi koji su se pridružili boravku na kampu: Željka Janjanin, Lukša Klaić i Tomislav Raše.

Jutra su započinjala slijedovima kafe, zajedničkim doručkom iz Brborine spenze i grupiranjem u
istraživačke timove prema zadanim lokacijama. Prethodno se na Sniježnici provelo rekognosciranje u travnju preko uskršnjih praznika kada je pronađeno najviše objekata, a vukli su se i neki repovi iz 2018. godine koje je trebalo zatvoriti. Prvi dan su se napadali objekti koji su se činili najperspektivnijim u blizini Glogove jame i kampa. “Lijepa jama” se čuvala do subote do dolaska Hercegovki (SD Herceg, Mostar). U Plješinu (-181 m) se ulazilo turistički i penjao se upitnik na prvoj polici. Putem su se pronalazile nove rupe i odmah istraživale. Gostujući speleolozi bili su u šoku količinom objekata na tako malom području: “Di god pogledaš – jama”.  Ekipe su se u prosjeku vraćale na kamp s tri istražena objekta, nesumnjivo kreativnih imena potaknutih zanimljivim situacijama, najdražim mjestima, pozama, pićima i velikodušnim sponzorima. Na kampu ih je čekala rashlađena piva prve dubrovačke pivovare i vina konavoskih vinara. Sandrin meni, pomno raspoređen i spravljen od svježeg mesa koje je svakodnevno pristizalo iz Marisinog restorana na planinu, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Navečer su se na agregatu punile baterije bušilica, svjetla, mobiteli, fotoaparati i veze za komunikaciju. Agregat – alat koji je uvelike olakšao istraživanje na planini zahvaljujući nesebičnim donacijama brojnih sponzora.

Svakodnevno su na teren odlazila tri tima po tri speleologa, do subote 18. lipnja kada su bila četiri
tima i istražilo se najviše objekata. Ukupno je na ekspediciji istraženo 28 speleoloških objekata i penj u Plješini. Kada se sve pretoči u metre, u četiri dana je istraženo 760 novih metara u utrobi Sniježnice za zajedničkom dubinom 430 metara.

Hvala svim sudionicima koji su se odazvali pozivu na ekspediciju, svim članovima odsjeka i
planinarima HPD Sniježnica koji su neumorno tjednima prije sudjelovali u pripremi istraživačkog
kampa. Sniježnicu je nadvila pozitivna energija, želja za istraživanjem, smijeh, razmjena iskustva i
širenje znanja o speleologiji. Neki su oborili vlastite rekorde u prijeđenoj dubini, prvi puta posjetili
Sniježnicu, zaljubili se u Konavle…

Posebno hvala svim sponzorima koji su se odazvali i nesebično podržali kompleksnu organizaciju, te sudjelovali u ostvarenju snova odsjeka da kroz projekt ekspedicije osigura opremu dostatnu ovom tipu istraživanja: Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, HPD Sniježnica
HGSS Stanica Dubrovnik, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Vagabundo, Jamnica, DB-kantun Brbora, Poliklinika Marin Med, CB Bard, Dubrovnik Beer Company – Dubrovačka pivovara, Restoran Domestico, Crvik – vinogradi i vinarija, OPG Brajković, Fotostar, AB grafika, Studio Landa – za krajobraznu arhitekturu, Gradnja plus, Trutanić – alat za profesionalce, Lovorno d.o.o., Autoprijevoznik Đukan, Meštar Hendić i CB Zora.

Sniježničarima neće trebati puno vremena da opet pođu istraživati Sniježnicu. Tek se zagrebao mali dio koji je predmet istraživanja zadnjih nekoliko godina. Posebno vesele nova istraživanja,
speleološka škola i budući članovi koji će tek otkriti čari speleologije.

Piše: Anita Trojanović
Autori fotografija: Ana Bakšić, Jelena Beželj, Katica Ćerić, Marija Dadić, Damir Janton, Goran Jerković, Miro Marijanović, Žana Marijanović, Anita Trojanović.

Skip to content