ztk-du.hr

Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata Dubrovnik 2023.

Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica od 3. do 5. studenog bio je domaćin seminara na temu topografskog snimanja speleoloških objekata. Okupljene u radu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i uz njezinu podršku, odazvale su se brojne speleološke organizacije u ulozi instruktora i polaznika. Seminarom su se obuhvatile osnovne tehnike topografskog snimanja speleoloških objekata koristeći pribor za mjerenje: kompas, padomjer i daljinomjer. Projekt je financiran kroz Javni poziv za predlaganje projekata i programa u području javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2023. godinu.

Voditelji seminara bili su instruktor speleologije Teo Barišić iz SO HPK ‘’Sv. Mihovil’’ i speleološka pripravnica Sandra Katić iz SO HPD ‘’Sniježnica’’. Na seminaru je sudjelovalo 15 polaznika iz speleoloških organizacija: SO Velebit (Zagreb), SK ‘’Ozren Lukić’’ (Zagreb),SO HPK ‘’Sv. Mihovil’’ (Šibenik), HPD ‘’Kozjak’’ (Kaštel Sućurac), SO PD ‘’Profunda’’ (Brač), SO PD ‘’Imber’’ (Omiš) i SO HPD ‘’Sniježnica’’. Nesebičnom prenošenju znanja odazvalo se 8 instruktora speleologije i speleologa iz: SO ‘’Željezničar’’ (Zagreb), SK ‘’Ozren Lukić’’ (Zagreb), SO HPK ‘’Sv. Mihovil’’ (Šibenik), SO PD ‘’Imber’’ (Omiš) i SO HPD ‘’Sniježnica’’.

Seminar je započeo predavanjem u prostorijama Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Dubrovnik u Mokošici. Potom su se polaznici, podijeljeni u 5 skupina, uputili prema speleološkom objektu Kukova Peć u blizini Brsečina. Edukacija u špilji trajala je 6 sati i objekt od 80 metara se pokazao prikladan za provedbu seminara tako što je svaki polaznik izradio zaseban nacrt. Zadnji dan seminara nastavilo se s unošenjem terenskih podataka u program Speleoliti i uređivanjem radnog nacrta iz špilje.

Skip to content