ztk-du.hr

Započinju ekološke akcije čišćenja podmorja

Ekološko – ronilački klub Leut Blace započinje ekološke akcije u sklopu projekta „Divlji vezovi – neprijatelji podmorja 2022“ na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima, koje će se odvijati od 23. do 30. listopada ove godine. U svakom danu održat će se jedna eko akcija čišćenja podmorja na mjestima divljih vezova, a sve u dogovoru s lokalnom samoupravom, kapetanijom i pomorskom policijom. Oko 30 certificiranih ronilaca ERK LEUT putovat će brodovima ustupljenim od ECOMED tvrtke na dogovorena mjesta, a tamo će im se tijekom čišćenja pridružiti  ronioci iz lokalnih klubova.

Početak eko akcija je u 10:00 sati sljedećim danima:

  • 23.10.2022. polazak iz luke Rogoznica u Primošten – eko akcija u Primoštenu s početkom u 11 sati
  • 24.10.2022. eko akcija na otoku Drvenik Veli
  • 25.10.2022. eko akcija na otoku Zlarin
  • 26.10.2022. eko akcija na otoku Kaprije
  • 27.10.2022. eko akcija na otoku Žirje
  • 28.10.2022. eko akcija na otoku Kornat
  • 29.10.2022. nagradni zaron za sudionike eko akcija
  • 30.10.2022. povratak u polaznu luku.

U popodnevnim satima održavat će se edukacija zainteresiranih o ekologiji i ronjenju kao zdravom i sigurnom športu. Vodit će je licencirani instruktor ronjenja Hrvatskog ronilačkog saveza Dražen Ivanković i liječnica Hrvatskog ronilačkog saveza dr. Jelena Soldo.

Stanje s onečišćenje mora već je dugo zabrinjavajuće u cijelom svijetu, stoga je svaka eko akcija hvale vrijedna i prijeko potrebna. Hrvatska je top destinacija za nautički turizam, što posljedično dovodi do problema takozvanih „divljih vezova“ jer zbog velike potražnje rastu i cijene vezova u lukama i marinama. Takva mjesta nisu potpuno sigurna za sidrenje plovila, pa im nadležne službe ne mogu osigurati sigurno sidrenje, te ostaju slobodna i izvan zakona. Vrlo često se otpad nađe u našem podmorju, umjesto na za to predviđenom mjestu. Ovom akcijom, osim čišćenja navedenih područja, educirat će se stanovništvo o zbrinjavanju otpada, promovirati zdravi i čisti turizam jadranske obale, uspostavit će se suradnja s lokalnim turističkim zajednicama s ciljem uspostavljanja tradicije ovog tipa čišćenja hrvatskog podmorja.  O projektu “Divlji vezovi – neprijatelji podmorja 2022” bit će snimljen dokumentarni film, a svim lokalnim zajednicama bit će ustupljen snimljeni materijal u cilju promocije ekološki očuvanog i čistog Jadrana.

Kontakt odgovorne osobe: Dražen Ivanković, 092 401 6839

Skip to content