ztk-du.hr

Mala gruška flota Društva brodomodelara Argosy

Projekt „Mala gruška flota“ nastao je kao ideja na sjednicama i druženjima društva brodomodelara „Argosy“ unatrag više godina.

Svakodnevnom šetnjom gruškom obalom pogled su plijenili preuređeni stari drveni brodovi i to ne svojom ljepotom i raskošnošću izrade, već maštom i iluzijom o njihovoj prošlosti. Preuređeni za turističke i druge namjene, prepoznajemo bivše trabakule, bracere, štilce, pelige, škune, leute itd.

Svi ovi brodovi, na žalost, sredinom prošlog stoljeća gotovo su nestali u svom izvornom obliku s Jadranskog mora.

Članovi društva „Argosy“, vezani sentimentalno i emotivno za ove brodove, došli su na ideju da prema mogućnostima nabave nacrte i izrade modele ovih brodova u sadašnjem izgledu i na taj način sačuvaju i ovaj dio pomorske prošlosti, folklor i kulturu dubrovačkog kraja.

Kako su ovi nacrti vrlo jednostavni i oskudni podacima, brodomodelarima je bilo jasno da će ovo značiti preuređenje nacrta i prilagodbu potrebama izrade modela, a što znači i djelomičnu rekonstrukciju prema vizualnom sadašnjem izgledu brodova. Izradom ovih modela sačuvali bismo istovremeno dio prohujale prošlosti prilagođene potrebama vremena.

Tijekom zadnjih godina Društvo brodomodelara „Argosy“ u suradnji s Modelarskim institutom Nave Dumins izradili su sljedeće modele brodova „Male gruške flote“ :

  • 1. m.j. „Argolys“
  • 2. m.j. „Astral“
  • 3. m.j. Sv. Ivan
  • 4. m.j. „Zrinka“,
  • 5. m.b. Plovput 2.
  • 6. m.j. Štilac

U izradi ovih modela sudjelovali su : Vladimir Glavočić, Mladen Mitić, Toni Kursar i Leon Josip Njirić kao junior.

Projekt MAle gruške flote se sufinancira kroz programe javnih potreba u tehničkoj kulturi Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika

Skip to content