ztk-du.hr

Letenje, brodomodelarstvo i robotika na Festivalu znanosti

Festival Znanosti je i dalje u tijeku, a u četvrtak 25. travnja je na redu bilo predavanje „Pametno letjeti“ i radionice brodomodelarstva i robotike.

Toni Pralas iz Aerokluba Nimbus na zabavan je način učenicima četvrtog razreda OŠ Marina Getaldića u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik predstavio svoj rad, pokazao kako upravljati dronom i naučio ih kako izraditi avione od papira. Obzirom da je Toni pilot s dugogodišnjim iskustvom, iz prve ruke je objasnio koje su to sile i zakoni koji omogućuju let, kako jedrilica može letjeti, postoje li avioni bez motora i letjelice bez pilota.

Na radionicama brodomodelarstva polaznici su izrađivali makete brodova od šperploče i papira, uz mentorstvo Mladena Mitića iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vanje  Glavočića iz Društva brodomodelara Argosy. Još jedna radionica slijedi sutra u 17:30 sati u Centru brodomaketarstva na Batali.

Radionice robotike bile su podijeljene u dvije grupe  – za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te za učenike srednje škole i studente, a vodili su ih članovi Informatičkog kluba Futura. Polaznici su se upoznali s mBot2 robotima, njihovim dijelovima, te različitim načinima upravljanja njima. Zatim im je prezentiran način korištenja radnog okvira mBlock za programiranje mBot2 robota. Na primjerima su naučili isprogramirati osnovne programe u programskom jeziku Scratch. Na sljedećoj radionici iz ciklusa Radionica robotike polaznici će učiti očitavati informacije s različitih senzora i programirati robote da se kreću po zadanim uputama pomoću senzora kroz arenu.

Skip to content