ztk-du.hr

Dan sigurnijeg Interneta obilježen online predavanjem „Pametno s ekranima u ranoj dobi“

U sklopu Dana sigurnijeg Interneta 2024 jučer je održano online predavanje “Pametno s ekranima u ranoj dobi”, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika. Svake godine drugog utorka u veljači tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu.

Na predavanju je sudjelovalo oko 50 odgojitelja, stručnih suradnika predškolskih ustanova, roditelja, učitelja nižih razreda i ostalih zainteresiranih za temu sigurnosti na Internetu, koji su saznali više o mogućim pozitivnim i negativnim posljedicama korištenja ekrana u ranoj dobi na cjelokupni razvoj djeteta, kao i o načinima adekvatnog korištenja ekrana prema stručnim preporukama.

Na početku je edukacijska rehabilitatorica Alma Džanović Mateljan govorila o problematici korištenja ekrana kod djece do četiri godine. Osvrnula se na niz istraživanja na tu temu, istaknula je važnost socijalne interakcije jer djeca bolje uče od modela nego s ekrana te problematiku koju roditelji čine svojoj djeci dajući im ekran u ruke da se smire, dok jedu, prije spavanja i slično, čime taj isti ekran postaje dadilja.

Psihologinja Severina Hađija razradila je temu korištenja ekrana kod djece od četiri do sedam godina, jer su djeca u toj dobi više usmjerena na sadržaj, nego na perceptivna obilježja. Istaknula je da prekomjerno korištenje ekrana može dovesti do odstupanja u pažnji, jeziku i socijalnim vještinama, što utječe na umanjene predškolske vještine. Upotreba ekrana u edukativne svrhe je poželjna, ali i s time treba biti oprezan, jer su ti programi dobri samo kao nadopuna ostalim aktivnostima i načinima učenja, a ne kao dominantna aktivnost. Posebnu pozornost treba posvetiti uznemirujućim i nasilnim sadržajima metodama roditeljske zaštite.

Predavačice su predstavile bojanku „E-odrastanje“ i slikovnicu „Nije strava provesti dan bez ekrana“, namijenjenih djeci kako bi razumjeli korištenje ekrana u pozitivne svrhe. Nastale su u sklopu projekta e-odrastanje kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti (predavanja, radionice, ankete, …) za djecu, roditelje, stručnjake, odgojitelje i učitelje. Bojanka i slikovnica u elektroničkom (pdf) izdanju dostupne su za preuzimanje na: https://ztk-du.hr/eodrastanje/

Skip to content