ztk-du.hr

Blue STEM konferencija održana u Centru za mlade Dubrovnik

Kao jedna od aktivnosti projekta Eco & Blue STEM, na kojemu je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije partner, u ponedjeljak 13. svibnja u Centru za mlade Dubrovnik održala se Blue STEM konferencija, na kojoj je svoje izlaganje održalo šest predavača.

Đordano Bucci, predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka prezentirao je Interpretativni centar za zaštitu mora i morskog okoliša u Rijeci, kojim je, prvi put u Hrvatskoj, omogućen inovativni i multimedijski praćeni te za osnovnoškolce i opću populaciju primjereni sadržaji iz STEM područja znanosti o istraživanju mora i zaštiti morskog okoliša – ekologija i biologija.

Vlatka Filipović Marijić  s Instituta Ruđer Bošković sudionike konferencije upoznala je s Institutom Ruđer Bošković, najvećim hrvatskim znanstveno-istraživačkim centrom multidisciplinarnog karaktera.

Damir Kapetanović, također s Instituta Ruđer Bošković objasnio je projektne aktivnosti Instituta s naglaskom na IRB Labos. Osvrnuo se i na radionicu o mikroorganizmima koju provodi u sklopu projekta.

Dubravka Švob Štrac (Institut Ruđer Bošković) predstavila je Morski Bonton, radionicu za djecu, kroz koju se zanimljivim pristupom polaznike upoznaje s morskim svijetom i odgovornim ponašanjem prema istome.

Sara Šariri (Institut Ruđer Bošković) predstavila je svoju radionicu  „Koje sve tajne skriva kapljica morske vode“ kao i pokuse koji djeci budu najzanimljiviji.

Na kraju je Tomo Sjekavica, tajnik Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije predstavio tehničku kulturu u Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te europske projekte na kojima su sudjelovali.

Blue STEM koferencija održala se u sklopu Eco & Blue STEM projekta, koji je financiran u sklopu poziva UP.04.2.1.10 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 274.228,51 EUR. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 233.094,23 EUR. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Rijeka, a partneri su Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Centar tehničke izvrsnosti Tesla, Savez inovatora PGŽ, Institut Ruđer Bošković, Agronomski fakultet, OŠ Vladimira Nazora Ploče, Grad Ploče i Općina Gradac, uz potporu suradničkih institucija OŠ Vladimir Gortan i OŠ Nikola Tesla iz Rijeke te Zaklade za poticanje inovacija i novih tehnologija „Inovacijski laboratorij“.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Skip to content