ztk-du.hr

Završeno SP u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama klase IOM: Hrvat Zvonko Jelačić osvojio broncu

U Rogoznici je održano Svjetsko prvenstvo u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama klase IOM, gdje je treće mjesto osvojio Zvonko Jelačić, član hrvatske reprezentacije, inače trostruki svjetski prvak.

U organizaciji JK Val iz Šibenika, pod pokroviteljstvom Općine Rogoznica, rogozničke Turističke zajednice, Hrvatske zajednice tehničke kulture i ostalih održano je Svjetsko prvenstvo u klasi International One Metre (IOM), a riječ je o radio upravljanim jedrilicama čija je osnovna mjera duljina trupa od jednog metra. Kod klase IOM vrijede sva jednaka pravila kao i za jedrilice u kojima se jedri na Olimpijskim igrama, regatama krstaša i America‘s Cupu, samo što u ovom slučaju kormilari stoje na kopnu. Regatna polja potpuno su jednaka onima na kojima jedre i velike jedrilice, a poštivanje pravila u nekim slučajevima nadgleda čak i više sudaca nego kad su u pitanju ostale regate. Jedan od službenih premjerača bio je Davor Dužević iz Jedriličarskog kluba Orsan.

Na prvenstvu je sudjelovalo 76 skipera modelara i njihovih ekipa iz 24 zemlje i s pet kontinenata.  U Rogoznicu su došli jedriličari iz Argentine, Australije, Austrije, Bahama, Bermuda, Kanade, Čilea, Danske, Španjolske, Francuske,Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Japana, Norveške, Novog Zelanda, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine, SAD-a i naravno Hrvatske.

Skip to content