ztk-du.hr

Četvrti dan Robo.Du Days-a u znaku LEGO-a i VR-a

Na programu četvrtog dana Robo.Du Days-a našle su se prezentacijske radionice LEGO robotika, LEGO Spike te natjecanja u VR igrama.

Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture upoznao je polaznike s principima rada strojeva i sustava kroz LEGO robotiku. Tako su vozili LEGO autiće kojima su upravljali preko LEGO mobilne aplikacije i programirali izradu crteža na spirografu. Imali su prilike od Robot Inventora vidjeti platforme upravljane žiroskopom, Marsov rover, igru „lupni krticu“ te slaganje Rubikove kocke. Uz to im je prikazan i princip rada levitacije te dva Teslina izuma – Kolumbovo jaje i Teslinu zavojnicu.

LEGO Spike radionicu vodio je Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza. Kombinirajući raznobojne LEGO građevne elemente, hardver i intuitivni jezik za kodiranje temeljen na Scratchu, polaznici radionice su rješavali složene probleme uz razvijanje kritičkog mišljenja.

Na dva natjecanja u VR igrama, koje su vodili Ana Kešelj sa Sveučilišta u Dubrovniku i Martin Kuzman iz Informatičkog kluba Futura, polaznici su u parovima igrali Space Pirat igru i pokušavali osvojiti što više bodova. Pobjednici su na kraju i nagrađeni, a svi polaznici dobili su priliku više puta isprobati VR naočale.

Sve radionice i predavanja na Robo.Du Daysima i ove godine održavaju se u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike.

Skip to content