ztk-du.hr

Dubrovački robotičari natjecali se na World RoboCup-u

Svjetsko prvenstvo u robotici World RoboCup 2023 održalo se od 4. do 10. srpnja  u Bordeauxu u Francuskoj. Ovo je 26. svjetsko RoboCup natjecanje, na kojem je nastupilo preko 2 500 robotičara iz 45 zemalja s preko 2 000 robota. Hrvatsku je predstavljalo 7 ekipa u 6 RoboCup Junior kategorija (Rescue Maze, Rescue Line, On Stage, Soccer Open, Soccer lightweight i Rescue Simulation), te jedna ekipa u RoboCup Major kategoriji Middle-size Soccer league. Na natjecanju je nastupilo i dvoje dubrovačkih mladih robotičara Orsat Kralj i Jakov Perčin s mentoricom Dalijom Milić Kralj. Oni su zajedno s Davidom Pongracom iz Zagreba osvojili sedmo mjesto u kategoriji Rescue Simulation, a mentor njihove ekipe RoboCraft uz Daliju bio je i Marko Pongrac.

Najbolji rezultat od hrvatskih ekipa je ostvarila ekipa Gebruder Weiss u sastavu Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić, s mentorima Jelkom Hrnjić i Lovrekom Dijanićem koji su postali svjetski prvaci u Rescue Maze kategoriji. Ekipa Školska knjiga u sastavu Juraj Kolarić, Francesca Blagojević i Ivan Perko, s mentorom Ivicom Kolarićem dobila je posebnu nagradu za najbolji dizajn robota.

Višemjesečne pripreme učenika za RoboCup Junior Croatia Open 2023, European RoboCup 2023 i World RoboCup 2023 odradile su se u suradnji Pomorsko-Tehničke škole Dubrovnik, Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Hrvatskog robotičkog saveza, Hrvatskog društva za robotiku i Centra izvrsnosti Varaždin koji su pomogli i oko puta i sudjelovanja dubrovačkih robotičara na svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Skip to content