ztk-du.hr

LEGO edukacija – STON

U sklopu redovnog programa Centra tehničke kulture, u OŠ Ston održana je edukacija „Obnovljivi izvori energije“. Učenici su osim proučavanja vjetrenjača, solarnih panela i drugih mogućih sklopova imali priliku po prvi puta sami priključiti električni auto na punionicu u centru Stona.
Investicijom od oko 650.000,00 kn osnovna škola Ston postala je jedna od vodećih škola u Hrvatskoj koja posjeduje fotonaponski sustav (tipa: dvo-osnog praćenje Sunca).
Uz punionica za električna vozila, u Stonu je postavljeno i nekoliko solarnih klupa, a blizina vjetro- parka Rudine ovo malo mjesto, na strateškom položaju, pretvara u mjesto iz budućnosti.
Mentori Centra TK učenicima su predstavili informacije o električnom automobilu, vremenu i načinu punjenja, troškovima, te o drugim tehologijama koji bi naš svakodnevni život učionio ljepšim i zdravijim.
Očuvanje tradicije proizvodnje stonske soli ukuljučuje i brigu o okolišu, a to za sobom povlači i pregršt inovacija koje su učenici konceptualno osmislili.
U manje od godinu dana provedbe ovog projekta – uvjeti su se značajno promijenili. U Županiji trenutno imamo 5 punionica, te je moguće isti koncept radionica i obuke provesti u školama na području Metkovića, Orebića, Primorja, Grada i Konavala.
Organizator radionice je Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik , uz pokroviteljstvo Avant Car, te na inicijativu i poticaj DURA Razvojna Agencija Grada Dubrovnika / Dubrovnik’s Development Agency i DUNEA-e.
Skip to content