ztk-du.hr

Završen ciklus radionica Open Source informatika

Tri radionice “Open source informatika” održane su 21. i 28. studenog te 6. prosinca na Sveučilištu u Dubrovniku (Ćira Carića 4). Polaznici su naučili o instalaciji i korištenju Linux operacijskih sustava i slobodnih i open-source uredskih aplikacija za obradu teksta i tablične izračune.

Teme prve radionice bile su: otvorenost u računarstvu, Linux operacijski sustavi, Linux distribucije i virtualni strojevi, a polaznici su sami napravili virtualni stroj i na njemu instalirali Debian GNU Linux. Na idućoj radionici učilo se o terminalima i ljusci te osnovama korištenja terminala i osnovnim UNIX/Linux naredbama. Na trećoj radionici nastavljeno je s učenjem osnova korištenja terminala i UNIX/Linux naredba, pregledom strukture sustava i direktorija sustava, korištenjem zamjenskih znakova i preusmjeravanjem toka podataka. Na kraju su polaznici naučili koristiti vi editor i pisati skripte.

Radionice Open source informatika održavale su se u sklopu projekta Centar za mlade Dubrovnik. To je jednogodišnji projekt koji kreiranjem edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprjeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Projekt je financiran u iznosu od 75.000 HRK od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske i sufinanciran je od strane Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Grad Dubrovnik, Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika te Univerzalni istraživački institut UR.

Skip to content