ztk-du.hr

Izložba, okrugli stol i radionice u sklopu Ars Electronica festivala

U Dubrovniku od srijede, 9. rujna započinju dani novomedijske umjetnosti u sklopu kojih će se lokalna publika moći upoznati s brojnim umjetničkim radovima i praksama koje se bave novim tehnologijama. Što je to novomedijska umjetnost i koji su svjetski trendovi saznajte i iskusite sami kroz šarolik program.

Zahvaljujući suradnjama našeg sugrađanina Gjina Šutića, predsjednika UR Instituta u Dubrovnik dolaze paralelno dva međunarodna programa:  izložba Europske platforme za medijsku umjetnost (EMAP) „Karantena“ te  dubrovački dio programa vodećeg svjetskog festivala novomedijske umjetnosti Ars Electronica. Program će se održati na dvije lokacije u Art radionici Lazareti i Centru za mlade Dubrovnik.

Za početak nas očekuje prvi dio programa, otvorenje izložbe „Karantena“ u Art radionici Lazareti u srijedu, 9. rujna u 19 sati u produkciji udruge KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti. Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas.

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika. Mrežu čini 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine međunarodnim natječajem dodjeljuju sredstva za produkciju radova vrhunskim europskim medijskim umjetnicima u usponu, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi i svijetu.

Jedan od izložaka je upravo i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa  Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize  Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put da će ga se moći pogledati u Dubrovniku. Aua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

Uz instalaciju Šutića i Šebjanič, na izložbi će se moći vidjeti:

– multimedijalna instalacija „U iščekivaju svjetla“ Taavija Suisalu iz Estonije koja istražuje poveznicu i interakciju između biljaka i globalne društvene internet aktivnosti.
n- audiovizualna instalacija „Oko drugoga III – o cvijeću“ Tiziana Derme i Daniela Mitterbergera iz Austrije koja se bavi komunikacijom među vrstama – ljudima i šišmišima.
n- robotička instalacija „ArchaeaBot“ Anne Dumitriu i Alex-a May iz Ujedinjenog kraljevstva oživljava predhistorijske bakterije u robotičkoj formi.
n-  medijske instalacija „Trans*Plant: an OncoMouse“ Quimera Rose iz Španjolske istražuje integraciju čovjeka i biljke.
n- multimedijski projekt „Stranger to the Trees“  Kat Austen iz Ujedinjenog kraljevstva / Njemačke istražuje suživot biljaka i mikroskopskog zagađivača – mikroplastike.

Izložba će biti otvorena sve do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat.

Paralelno, tu je i drugi program – dubrovački aspekt globalnog Ars Electronica festivala 2020. održat će se u Centru za mlade Dubrovnik. Navedeni festival od prvog izdanja 1979. okuplja globalnu novomedijsku kulturnu scenu: povezujući umjetnost, tehnologiju i znanost. Kroz navedeno istražuje suvremenost te definira budućnost trendova razvoja umjetnosti, znanosti, tehnologije i kulture.

Festival se inače održava u Linzu u Austriji te u prosjeku na samo otvorenje privuče preko 100.000 posjetitelja.  Zbog pandemije koronavirusa program je ove godine dobio novu formu.

U doba socijalne distanciranosti koja nas otuđuje, Ars Electronica festival odlučio je povezati svijet – održava se dislocirano povezujući 120 lokacija diljem svijeta.
nOvogodišnji festival nosi naziv „U Keplerovim vrtovima“ gledajući svijet kroz lupu znanosti po uzoru na Johannesa Keplera jednog od pokretača znanstvene revolucije u 17. stoljeću. Festival je osmišljen je kao niz virtualno povezanih “vrtova”- znanstveno/tehnološko/umjetničkih programa na šest kontinenata.
nDubrovnik predstavljamo svijetu kroz „Adriatic garden“ program UR Instituta i mreže partnera.
nProgram se bazira na već spomenutom projektu aqua_forensic u proširenoj formi, povezujući početak i kraj Jadranskog mora – Hrvatsku i Sloveniju kroz Ars Electronica festival.

Uz aqua_forensic umjetničku instalaciju koju možete vidjeti u sklopu spomenute izložbe „Karantena“ još vas u Centru za mlade Dubrovnik očekuje:

– u subotu, 12. rujna u 16:40 sati održat će se kratki međunarodni okrugli stol naziva „Aquaformations“ na temu čovjekova utjecaja na globalne vode. Okrugli stol prenositi će se uživo putem interneta. Možete ga pratiti putem mobitela ili računala, samo posjetite Facebook stranicu UR Institut ili Centar za mlade Dubrovnik na kojima će biti poveznica.

– Istog dana, subota 12. rujna, od 18 do 19:30 sati UR Institut vam donosi besplatnu aqua_forensic znanstveno-umjetničku radionicu istraživanja utjecaja lijekova na mikroorganizme. Radionica je namijenjena mladima (15 – 30 god). U sklopu iste, mladi se mogu upoznati sa svim znanstveno-umjetničkim programima za mlade koje UR Institut i Centar za mlade Dubrovnik nude u idućoj školskoj godini.

Prijave na: https://forms.gle/7j2GhDcYsW4brwXT9

– u nedjelju, 13. rujna od 11 do 12 sati održat će se besplatna znanstveno-umjetnička (STEAM) igraonica za djecu (7-11 godina), na temu klimatskih promjena i života u moru.

Prijave na: https://forms.gle/Br57LHCLCnX1jZ9P6

Detalje o radionicama možete pronaći na Facebook stranicama UR Institut, Centra za mlade Dubrovnik i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Prijave za radionicu/igraonicu obavljaju se putem maila:   steam@ur-institute.org

Sav program održava se uz pridržavanje propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Za posjet izložbi i sudjelovanje na radionicama molimo sve da ponesu zaštitne maske.

Skip to content