ztk-du.hr

Već na 3.000 isprintanih i sastavljenih zaštitnih vizira

U Dubrovniku još uvijek traje akcija 3D printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Ekipa iz Dubrovnika na samo dvadeset 3D printera je isprintala i sastavila već preko 3.000 zaštitnih vizira, čime su najproduktivnija ili jedna od najproduktivnijih zajednica u Hrvatskoj, čak i od puno većih gradova i ekipa s puno većim brojem 3D printera. Osim zaštitnih vizira proteklih dana je isprintano i stotinjak kopči za fiksiranje maski od respiratora za potrebe Opće bolnice u Dubrovniku.

Ekipa u Dubrovniku se među prvima u Hrvatskoj uključila u akciju printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje pomoću 3D printera. Volonteri koji otpočetka printaju na svojim 3D printerima su obrt Robot Hand Made, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Informatički klub Futura i Udruga RC modela Dubrovnik, LARIAT – Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing, Dubrovačka baština i još par pojedinaca. Kasnije se u projekt priključila i Udruga mladih Nova iz Ploča.

Osim volontera koji po cijele dane, ponekad i noći printaju na svojim 3D printerima u projekt su uključeni i drugi volonteri (studenti, profesori i građani) koji pomažu u sastavljanju i distribuciji zaštitnih vizira. Koordinator akcije za Dubrovačko-neretvansku županiju je Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku, a na razini Hrvatske koordinaciju vodi Hrvatski studentski zbor.
nU Dubrovniku je najveći dio isporučen u Opću bolnicu Dubrovnik, a ostalo Domu zdravlja Dubrovnik, izdvojenom stacionaru u Studentskom domu, poliklinikama, doktorima opće prakse, pedijatrima, sestrama kućne njege, palijativnim timovima, ginekolozima, stomatolozima, domovima za starije i nemoćne osobe, ljekarnama, policijskim službenicima, HGSS-u, Zavodu za javno zdravstvo DNŽ i dr. Osim u Dubrovniku zaštitni viziri su isporučeni i u zdravstvene ustanove, ljekarne, domove za starije i nemoćne osobe u Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Korčuli, Blatu,Vela Luci, Pelješcu, Konavlima, Župi Dubrovačkoj i Lastovu, a pomogli smo i par manjih mjesta i izvan Dubrovačko-neretvanske županije.

Ekipa u Dubrovniku je počela s printanjem modela RC2 kojeg su dizajnirali Josef Pruša i njegov tim u PrusaResearch laboratoriju. Njihov rad su podijelili pod Creative Commons 4.0 BY-NC internacionalnom licencom (nekomercijalna licenca s imenovanjem autora). Tako su pokrenuli zajednicu  u cijelom svijetu koja printa 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje. S obzirom na nedostatak plastike na tržištu u Hrvatskoj, ali i radi ekonomičnosti i ubrzanja procesa printanja trenutno se u Dubrovniku printa novi remiksirani Prusin model kojeg je doradio Matija Miloslavić iz obrta Robot Hand Made. Osim u Dubrovniku Matijin model se printa u još par gradova u Hrvatskoj, ali i po cijelom svijetu.

Skip to content