ztk-du.hr

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji isporučeno preko 2.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje

Dubrovnik se među prvi u Hrvatskoj uključio u akciju printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje pomoću 3D printera. U akciju printanja sa svojim 3D printerima i svojim zalihama plastike odmah su se uključili obrt Robot Hand Made, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika sa svojim članicama Informatičkim klubom Futura i Udrugom RC modela Dubrovnika, zatim LARIAT – Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing i Dubrovačka baština. Kasnije se priključila i Udruga mladih Nova iz Ploča. U 3D printanje je trenutno uključeno 20 printera. Koordinator akcije za Dubrovačko-neretvansku županiju je Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku, a na razini Hrvatske koordinaciju vodi Hrvatski studentski zbor.

Nakon samo 18 dana po cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji je isporučeno preko 2.000 zaštitnih vizira. Bilo bi i brže isporučeno i veći broj zaštitnih vizira, da nije bilo zastoja u nabavki prozirne folije za vizire. U akciji izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koju koordinira Hrvatski studentski zbor na razini Hrvatske, ekipa iz Dubrovnika je trenutno isporučila najveći broj zaštitnih vizira.

U Dubrovniku je najveći dio isporučen u Opću bolnicu Dubrovnik, a ostalo Domu zdravlja Dubrovnik, izdvojenom stacionaru u Studentskom domu, poliklinikama, doktorima opće prakse, pedijatrima, sestrama kućne njege, palijativnim timovima, ginekolozima, stomatolozima, domovima za starije i nemoćne osobe, ljekarnama, policijskim službenicima i dr. Osim u Dubrovniku zaštitni viziri su isporučeni i u zdravstvene ustanove, ljekarne, domove za starije i nemoćne osobe u Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Korčuli, Blatu, Vela Luci, Pelješcu, Konavlima, Župi Dubrovačkoj i Lastovu.

Lokalna dubrovačka 3D print zajednica je počela s printanjem modela RC2 kojeg su dizajnirali Josef Pruša i njegov tim u Prusa Research laboratoriju. Njihov rad su podijelili pod Creative Commons 4.0 BY-NC internacionalnom licencom (nekomercijalna licenca s imenovanjem autora). Tako su pokrenuli zajednicu  u cijelom svijetu koja printa 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje. S obzirom na nedostatak plastike na tržištu u Hrvatskoj, ali i radi ekonomičnosti i ubrzanja procesa printanja trenutno printamo novi remiksirani Prusin model kojeg je doradio Matija Miloslavić iz obrta Robot Hand Made. Osim volontera koji već  18 dana neprestano printaju u sastavljanje zaštitnih vizira su se uključili studenti i profesori sa Sveučilišta u Dubrovniku, ali i mnogi građani koji podupiru akciju.

Skip to content