ztk-du.hr

Održali radionice programiranja i robotike na Zimskoj školi tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

U zvjezdarnici na Mosoru protekla 3 dana (02.01. – 04.01.2020.) je održana Zimska škola tehničkih aktivnosti u organizaciji udruge Zvjezdano selo Mosor. Zimsku školu je pohađalo 12 učenika osnovnih škola iz Makarske, Milne, Hrvaca, Kaštela i Splita.

Prva dva dana Zimske škole tehničkih aktivnosti radionice je vodio tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Tomo Sjekavica.

Dvanaest polaznika zimske škole prvog dana su imali radionicu programiranja bez ekrana s Cubetto robotima, a zatim su se upoznali s osnovnim pojmovima i osnovama programiranja u programskom jeziku Python. Drugog dana učenici su kroz timski rad naučili kako napraviti jednostavne DIY projekte pomoću Arduino razvojnih pločica, raznih senzora i ostalih elektroničkih komponenti. Polaznici su se na radionicama upoznali s više različitih STEM područja: računarstvom, elektrotehnikom i elektronikom.

Posljednjeg dana je predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita, Martin Olujić održao radionice modelarstva i obrade stiropora.

Osim radionica, astronom-animator ZSM-a Zoran Knez je u večernjim satim održao predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice i kroz teleskop u velikoj kupoli.

Ovogodišnju Zimsku školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor organizirao je i koordinirao tajnik ZSM-a, Tomislav Nikolić.

Skip to content