ztk-du.hr

Tajnik ZTK DNŽ i ZTK GD Tomo Sjekavica dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza

Jučer je tajniku Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomu Sjekavici uručena još jedna nagrada na nacionalnoj razini. Ovaj put se radi o Godišnjoj nagradi Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izuzetan doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2020. godini. Nagradu mu je uručio tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić.

Od aktivnosti koje je Tomo proveo prošlu godinu se izdvajaju projekt robotike i programiranja bez ekrana. U 2020. godini je počeo s projektom Robotika i programiranje bez ekrana, kojeg je osmislio kao gostujuće radionice po dječjim vrtićima, osnovnim školama i drugim ustanovama. Radionice su namijenjene djeci vrtičke dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Cilj projekta je da u najranijoj dobi djecu potakne na računalno razmišljanje upotrebom posebnih robota koji se mogu programirati bez ekrana. Unatoč prošlogodišnjoj situaciji s globalnom pandemijom koronavirusa, uspješno je održao 37 radionica robotike i programiranja bez ekrana, na kojima je sudjelovalo preko 600 polaznika. Osim u Dubrovniku, gostujuće radionice je održao i u drugim mjestima po županiji: Cavtatu, Župi Dubrovačkoj, Pločama, Metkoviću i na Mljetu.

U svibnju 2020. godine je imenovan za Nacionalnog koordinatora Europskog tjedna robotike za Hrvatsku. Europski tjedan robotike se održava posljednjih 10 godina, a Hrvatska je do prošle godine bila jedna od zemalja s najmanjim brojem aktivnosti. Proteklih godina se u Hrvatskoj u sklopu Europskog tjedna robotike održavalo manje od 10 događaja, od kojih je većina bila upravo u Dubrovniku u njegovoj organizaciji. Hrvatska je ove godine, za razliku od prošlih godina, imala svog predstavnika na svim sastancima nacionalnih koordionatora. Aktivno je sudjelovao na online sastancima nacionalnih koordinatora Europskog tjedna robotike, na kojima je predložio da glavni program obilježavanja Europskog tjedna robotike u Hrvatskoj bude petodnevna manifestacija Robo.DU Day(s) 2020 u Dubrovniku. Uspješno je animirao i potaknuo udruge tehničke kulture, ustanove i pojedince iz Hrvatske da se sa svojim aktivnostima uključe u Europski tjedan robotike. Prošle godine je u cijeloj Europi održano 400 događaja, a po prvi put najviše događaja je bilo u Hrvatskoj, rekordnih 96 događaja. Predloženik je osobno organizirao čak 67 od navedenih 96 događaja. Osim toga kao predstavnik Hrvatske sudjelovao je i na Središnjem događaju Europskog tjedna robotike 2020 koji se održao u online formatu u Sarajevu (BiH). Održao je online predavanje o radionicama robotike i programiranja bez ekrana, te je sudjelovao u panel raspravi „Robotika i STEM edukacija“.

U studenom u Centru za mlade Dubrovnik je organizirao jubilarnu petu manifestaciju Robo.DU Day, s kojom se prilagodio situaciji s pandemijom i uspješno promijenio format. Umjesto dosadašnjeg formata u kojem se u jednom danu održavala 3 gostujuća predavanja i 5-6 radionica paralelno, organizirao je manifestaciju u trajanju od 5 dana s preko 20 radionica: 4 radionice crtanja 3D olovkama, 2 radionice mBot robotike, 2 LEGO radionice “Obnovljivi izvori energije”, 2 radionice robotike i programiranja bez ekrana, radionicu i natjecanje dronova, radionicu Computer Vision, radionicu Internet of Things, 4 radionice lemljenja LEMI(onica), 2 radionice izrade holograma i 2 radionice Bioelektroničke akademije: Uvod u eksperimentalnu elektroniku. Na manifestaciji Robo.DU Day(s) 2020 je sudjelovalo preko 200 polaznika svih dobnih skupina od djece iz vrtića do odraslih.

Skip to content