ztk-du.hr

Radionicama Arduino i Proširena stvarnost (VR, hologrami) završio ciklus Du STEM radionica

Du STEM radionice danas su završile radionicama Arduino i Proširena stvarnost (VR, hologrami).

Arduino radionicu vodila je Anamaria Bjelopera, s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Kroz osnovne pojmove iz Arduino okruženja (fizički dio – razvojne pločice) i softverski dio (IDE) te zadatke koje su morali riješiti (isprogramirati i spojiti pločice s elektroničkim komponentama) sudionici su stekli osnovna znanja u području elektrotehnike, elektronike i komunikacija. Jedan od zadataka bio je i izrada semafora uz pomoć UNO pločice i ostalih elektroničkih komponenti.

Radionicu proširene stvarnosti (VR, hologrami) vodila je Ana Kešelj, s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Polaznici su usvojili osnovna znanja o virtualnoj stvarnosti te su se upoznali s hologramima. Na svojim pametnim telefonima našli su video koji žele gledati i postavili telefon unutar kućišta VR naočala, podesili fokalnu udaljenost i fokus za svoje oči i tako su proširili svoju stvarnost posjetom zanimljivim mjestima. Nakon toga su sami izrađivali hologram za svoje mobitele, slijedeći upute voditeljice. Prvo su morali izmjeriti veličinu zaslona ekrana, konstruirati jednakostraničan trokut, a zatim napraviti trapeze koje su izrezivali na acetatnom papiru i na kraju ih zalijepili te tako dobili projekcijsku piramidu, koju su testirali.

Arduino radionicu i radionicu proširene stvarnosti (hologrami i VR) organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content