ztk-du.hr

Prof dr. sc. Željka Car održala radionicu o pristupačnosti

U Centru za mlade Dubrovnik prof. dr. sc. Željka Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, održala je radionicu o pristupačnosti. Ispričala je cijeli proces razvijanja aplikacija za osobe s teškoćama u razvoju, kojima je potrebna potpomognuta vizualna komunikacija. Njezin tim na FER-u prve tri godine radio je volonterski, bilo je potrebno puno istraživanja i suradnje s roditeljima, udrugama i stručnjacima iz područja, psihologije i logopedije. Pokrenut je i Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju na FER-u, koji je dio centra za umjetnu inteligenciju.

Polaznici radionice saznali su što je to pristupačnost i zašto nam je toliko važna, otkrili su da ozbiljne igre (ICT-AAC aplikacije) služe kao medij za komunikaciju i učenje, a potom testirali mobilne i web aplikacije koje su nastale suradnjom HAKOM-a i FER-a. Jedna od aplikacija je „Susretnica“ koja u formi ozbiljne igre, kroz zanimljiv i zabavan način ukazuje na ispravan pristup u komunikaciji s osobama s različitim tipovima invaliditeta. Isprobali su i aplikacije koje koriste proširenu stvarnost te saznali kako suvremene tehnologije možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) dugi niz godina surađuju u razvijanju programskih rješenja s ciljem povećanja digitalne inkluzije. Zaključili su da se razvoj uključivog digitalnog društva s jednakim mogućnostima za sve članove, s naglaskom na osobe s invaliditetom, postiže povećanjem svijesti javnosti o pojmovima kao što su različitost, uključivost, jednake mogućnosti, kao i o ispravnom pristupu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Skip to content