ztk-du.hr

Predstavljanje slikovnice “Nije strava provesti dan bez ekrana”

“Nije strava provesti dan bez ekrana” je slikovnica u kojoj se uči o medijskoj pismenosti, a namijenjena je djeci od 4 do 7 godina. Nastala je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, Dječjih vrtića Dubrovnik te Dječjeg vrtića Pčelica. Bit će predstavljena u Saloči od zrcala (Narodna knjižnica Grad) u utorak 7. veljače u 19 sati u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta 2023. Naime, svake godine drugog utorka u veljači tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu.

Slikovnica je nastala u sklopu kontinuiranog projekta (e)odrastanje kojeg zadnje dvije godine Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti (predavanja, radionica, anketa, …) za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje. Izrada i tisak slikovnice je omogućen kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika.

Nakon bojanke (e)odrastanje koja je realizirana prije dvije godine, lani su Tomo Sjekavica, Nikolina Potrebica, Alma Džanović Mateljan i Severina Hađija došli na ideju za slikovnicom kroz koju bi djecu učili o medijskoj pismenosti. Na kraju slikovnice napisane su i dodatne smjernice za pravilno korištenje ekrana u ranoj dobi. Tekst za slikovnicu napisale su Alma Džanović Mateljan, mag.rehab.educ., edukacijska rehabilitatorica iz Dječjih vrtića Dubrovnik i Severina Hađija, mag.psych., psihologinja iz Dječjeg vrtića Pčelica. Ilustracije za slikovnicu je napravila akadameska slikarica Dubravka Tullio, a grafičko oblikovanje i dizajn Božo Prlenda. Slikovnicu je lektorirala Nikolina Kuraica.

Predstavljanje slikovnice organiziraju Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilište u Dubrovniku, Dječji vrtići Dubrovnik, Dječji vrtić Pčelica u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama.

Nakon predstavljana tiskanog izdanja slikovnice, ista će biti dostupna i u elektroničkom obliku u pdf izdanju na web stranici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content