ztk-du.hr

Pomorsko-tehnička škola bila domaćin na WorldSkills natjecanju u Zagrebu

Na prostoru discipline robotike, Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik bila je domaćin na državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023, koje se održalo od 10. do 12. svibnja u Zagrebu. Natjecatelji su vrijedno odrađivali svoje zadatke, a posjetitelji su mogli isprobati svoje vještine u nekoj od 46 disciplina. Posebno atraktivno bilo je crtanje 3D olovkama, što je realizirano u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Na natjecanju WorldSkills Croatia Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik osvojila je četvrto mjesto u disciplini pomorska nautika. Najbolji nautičari iz cijele Hrvatske natjecali su se tri dana u Zagrebu. Njihovi su zadatci bili planiranje putovanja, stabilitet broda, rad na navigacijskoj karti, elektronska navigacija, komunikacija i traganje i spašavanje.

Robotičari Patrik Kralj i Maroje Musladin odmjerili su snage sa svojim kolegama iz Hrvatske i osvojili četvrto mjesto u disciplini robotika. Na trodnevnom natjecanju pokazali su svoja znanja i vještine u pripremi i prezentaciji izrađenih robota i popratne tehničke dokumentacije, izradi 3D modela i elektroničkih sklopova, programiranju i razradi algoritama, te testiranju robota na zadanom poligonu.

Državna natjecanja učenika strukovnih škola – World Skills Croatia (WSC) provode se s ciljem promidžbe strukovnog obrazovanja i važnosti vještina, razvoja karijere, međunarodne suradnje te natjecanja mladih osoba općenito. Provedbom natjecanja pod nazivom WorldSkills osigurava se i vidljivost hrvatskih natjecanja učenika strukovnih škola na međunarodnoj razini. Primarna svrha strukovnih natjecanja učenika strukovnih škola u Republici Hrvatskoj je osiguravanje okvira za promociju i podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i to prezentiranjem stručnih kompetencija te demonstracijom vještina potrebnih za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Natjecanja služe i kao mehanizam za povezivanje strukovnog obrazovanja i zahtjeva pojedine gospodarske djelatnosti radi neprestanoga poboljšanja kurikuluma srednjih strukovnih škola, suvremenih načina poučavanja i učenja temeljena na radu. Zadaci na državnim natjecanjima temelje se na standardima zanimanja, standardima kvalifikacija i strukovnim kurikulumima te na kurikulumima ustanove srednjih strukovnih škola u pojedinim sektorima. Natjecanja imaju i za cilj kontinuirano unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u skladu s potrebama tržišta rada. Sudjelovanje na svim razinama natjecanja i smotri proizlazi iz redovitoga školskog programa, izvannastavnoga rada ili dodatne nastave koja se provodi tijekom cijele školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škole te industrijskog standarda koji se definira u tehničkom opisu pojedine discipline.

Skip to content