ztk-du.hr

Održani Jadranski susreti u Rijeci

U četvrtak 30. studenog i petak 01. prosinca u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka održani su 23. po redu Jadranski susreti u Rijeci. Jadranski susreti se održavaju od 2000. godine gdje se sastaju predstavnici zajednica tehničke kulture s Jadranske obale. Ove godine na Jadranskim susretima su sudjelovali predstavnici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Splita, Zajednice tehničke kulture Pula, Zajednice tehničke kulture Malog Lošinja, Hrvatske zajednice tehničke kulture, te domaćini iz Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Prvog dana program je bio u Astronomskom centru Rijeka na brdu Sveti Križ. Okupljene su pozdravili predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci i glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek. Zatim se predstavio program obilježavanja 50. obljetnice Akademsko astronomskog društva Rijeka u 2024. godini. Predstavnici priobalnih  zajednica tehničke kulture iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Malog Lošinja i Pule su predstavili ukratko svoje aktivnosti i projekte koje prvoode s posebnim osvrtom na granu Astronomije. Tajnica Zajednice tehničke kulture Rijeka Tihana Kalčić je predstavila EU projekt Eco&Blue STEM, na kojem je i Zajednica tehničke kulutre Dubrovačko-neretvanske županije partner, kao primjer dobre prakse i suradnje s partnerskim organizacijama na nivou Republike Hrvatske. Za kraj se išlo u obilazak Planetarija uz prikaz filma “Neukrotivi svemir-izvor života”. 

Drugog dana Jadranskih susreta predstavnici zajednica tehničke kulture i HZTK su sudjelovali na svečanosti otvaranja međunarodne izložbe „Znanje bez granica“, u organizaciji Zajednice theničke kulture Rijeka i u suradnji s Tehničkim muzejom Slovenije u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 

Skip to content