ztk-du.hr

Održani Jadranski susreti u Dubrovniku

U petak i subotu 2. i 3. rujna 2022. godine u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika su održani Jadranski susreti u Dubrovniku. Jadranski susreti se održavaju od 2000. godine gdje se sastaju predstavnici zajednica tehničke kulture s Jadranske obale. Ove godine na Jadranskim susretima su sudjelovali predstavnici Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Splita, Hrvatske zajednice tehničke kulture, te domaćini iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvog dana je predstavljeno civilno-javno partnerstvo između Grada Dubrovnika i udruga koja djeluju u sklopu Centra za mlade Dubrovnik.  Uz predstavljanje programa programa i prostora Centra za mlade Dubrovnik u sklopu kojih djeluju i zajednice tehničke kulture grada i županije i njihove članice, predstavljene su i aktivnosti iz tehničke kulture koje se održavaju u Dubrovniku i okolici. Tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica je predstavio EU projekte u kojima sudjeluje gradska i županijska zajednica kao nositelji Du STEM i Ragusa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga, te EU projekte na kojima su partneri: Dubrovnik Postmodern, Korak u sigurnost, Od vizije do modela i Eco & Blue STEM. Za kraj prvog dana održan je radni sastanak u sklopu Du STEM projekta. Na radnom sastanku je detaljno predstavljen Du STEM projekt i aktivnosti unutar njega s posebnim naglaskom na simpozij STEM Hrvatska koji se planira na proljeće održati u Dubrovniku. Uz konstruktivnu raspravu s predstavnicima drugih zajednica tehničke kulture i HZTK-e izvukli smo par zaključaka na koji način bi se moglo poboljšati i unaprijediti provedba Eu projekata.

Drugog dana Jadranskih susreta predstavnici zajednica tehničke kulture i HZTK su sudjelovali na svečanosti otvaranja natjecanja Otvoreno prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji, kojeg su organizirali Hrvatski ronilački savez kao pokrovitelj i Ronilački klub Dubrovnik kao organizator i domaćin. Natjecanje su otvorili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak i tajnik Ronilačkog kluba Dubrovnik Vlaho Radonić. Nakon otvaranja prvenstva išlo se u posjet Centru brodomaketarstva koji je još uvijek jedini takav centar u Hrvatskoj, a financiran je od strane Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik te ima veliku potporu Hrvatskog saveza brodomaketara. Voditelj Centra brodomaketarstva i predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara Mladen Mitić je predstavio gostima centar, prostor i aktivnosti koji se održavaju u centru. Za kraj susreta se održao radni sastanak o aktivnostima zajednica i njihovim programima u tehničkoj kulturi, te su se izmijenili primjeri dobre prakse.

Skip to content