ztk-du.hr

Hackathon 2023 iznjedrio inovativna rješenja u području pametnog grada i civilne zaštite

Protekli vikend (27. i 28. svibnja) održao se Hackathon 2023 u Centru za mlade Dubrovnik, kojeg su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s RIT Croatia i Sveučilištem u Dubrovniku.

Pet ekipa razrađivalo je ICT rješenja iz područja pametnog grada i civilne zaštite. Svoja rješenja na kraju su prezentirali članovima povjerenstva: Tomu Sjekavici, Stjepanu Čavaru i Nikši Vlahušiću, koji su donijeli odluku o pobjednicima. Prvo mjesto osvojila je ekipa Unidu 1 (Martin Kuzman i Mato Tikvica) koji su razvili platformu „Fire detection and prevention“ i prototip uređaja za prevenciju požara pomoću Arduino tehnologije i senzora, te za nagradu oboje dobili godišnju pretplatu na CircuitMessov StemBox. Drugo mjesto zauzela je ekipa Unidu 2 (Krešimir Barbarić, Igor Ivkić, Mara Perić i Antun Nola) s inovativnom digitalnom platformom za koordinaciju volontera i civilnih službi pod nazivom „GdjeGori“ osvojivši Arduino starter kit za svakog člana.

Cilj hackathona bio je širenje znanja, motiviranje developera i ostalih građana na korištenje tehnologije pametnog grada za rješenje problema u svakodnevnom okruženju. Želja organizatora bila je educirati i prepoznati talente, povezati ih sa stručnjacima i mentorima te im omogućiti da zajedničkim snagama razvijaju projekte koji uz pomoć tehnologije rješavaju stvarne gradske probleme.

Hackathon 2023 održavao se u sklopu projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima. Ukupna vrijednost projekta je 65.026,59 EUR / 489.942,86 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ iznosom od 55.272,60 EUR / 416.451,43 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Skip to content