ztk-du.hr

Dubrovački osnovnoškolci upoznali se s istraživanjem mora i morskog okoliša u Centru za mlade Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije 11. i 12. ožujka organizirala je inovativni morski vikend “Ja istražujem”, u sklopu projekta Eco&Blue STEM, u Centru za mlade Dubrovnik. Radionice, predavanja i pokuse na temu istraživanja mora i morskog okoliša vodili su dr. sc. Sanja Matić-Skoko, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i dr. sc. Dario Vrdoljak, znanstveni suradnik.

U dva dana bilo je 30 polaznika kojima su kroz predavanja održane edukativne prezentacije na teme „Tajne istraživanja mora: uvod u znanost i istraživanje mora“ te „Ja oceanolog: istražujemo more i morski okoliš“.

Polaznici su tako naučili kako se određuju osnovna svojstva morske vode, kako se uzorkuju organizmi, kako se proučavaju odnosi među organizmima, koje su prijetnje morskom okolišu, što im je dodatno objašnjeno kroz pokuse, za svaku od navedenih tema. Kroz istraživački rad polaznici su i sami bili u ulogama znanstvenika te su u timskom radu analizirali uzorkovane morske organizme, na način da su ih sortirali, mjerili, vagali, uočavali njihove karakteristike i sve to stručno zapisivali te su na kraju određivali njihovu vrstu. Mladi istraživači pod vodstvom mentora izašli su i na teren u Gruž gdje su mjerili kemijsko-fizikalne osobine mora koristeći oceanografsku ručnu sondu. Uz to su i uzeli uzorke morske vode za daljnju analizu.

Inovativni morski vikend “Ja istražujem” organizira Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i ostalim partneirma u sklopu projekta Eco&Blue STEM. Ukupna vrijednost projekta je 274.228,51 EUR / 2.066.174,71 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 233.094,23 EUR / 30.936,93 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Skip to content