ztk-du.hr

Dalija Milić Kralj dobitnica godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za 2021. godinu

Dalija Milić Kralj dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izuzetan doprinos razvitku i unapređenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2021. godini. Dalija je nominirana za ovu nagradu na prijedlog Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Po struci Dalija je diplomirani inženjer pomorskog prometa, brodostrojarski smjer. Zaposlena je u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, gdje već 21 godinu predaje strojarsku grupu predmeta. Svake godine vodi učenike na stručne izlete u posjet nekoj tvornici i na taj im način širi vidike vezane uz njihove interese i  buduća zvanja. S njima također redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruju izvrsne rezultate, poput RoboStart (osvojeno prvo mjesto), RoboCup junior Hrvatska (osvojeno treće mjesto), ali i sama osvaja nagrade kao mentorica. Prošle godine ekipi ZTK Dubrovnik CRO team bila je mentorica na svjetskom prvenstvu u robotici  „RoboCup Worldwide 2021.“.

Članica je udruge Hrvatsko društvo za robotiku od 2014. godine, pri čemu održava radionice robotike u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a doprinijela je i u organizaciji Robotičke alke u Dubrovniku 2010. i 2021. godine. Prošle godine organizirala je natjecanje iz robotike, vezano uz EU projekt ”Uvod u robotiku” te je kao edukator sudjelovala u Ljetnoj školi tehničke kulture i programiranja u  Župi dubrovačkoj i Ljetnoj radionici robotike na Hvaru. Iste godine održala je i predavanje na međužupanijskom stručnom skupu, na temu „Primjena grafičkog tableta u on-line nastavi”. Ujedno je i koordinatorica za Crveni križ te je bila mentorica učenicima na natjecanju Crvenog križa i robotike, a tri godine za redom je voditeljica stručnog aktiva strojara i brodostrojara u školi.

Dalija je jedna od glavnih sudionica Erasmus+ projekta „CAT“. Realizacija projekta Kibernetička napredna tehnologija (CAT) koji je ocijenjen od strane nadležne Agencije za mobilnost i programe EU oznakom good practice  na Erasmus+ disimilacijskoj platformi. Sažetak projekta uvršten je na mrežne stranice Agencije za mobilnost i programe EU kao primjer dobre prakse za 2018. u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Ključnoj aktivnosti. Vezano uz tu mobilnost, napisala je i kurikulum za fakultativnu nastavu iz robotike koja se održava u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

HROBOS nagradu u istoj kategoriji kao Dalija dobio je i Lovro Šverko. Povelju HROBOS za 2021. godinu dobila je Zajednica tehničke kulture Karlovac, a počasno zvanje Instruktor HROBOS dobila je Elvira Špelić Vidović.

Podsjetimo, godišnju nagradu HROBOS za edukaciju u robotici 2020. godine dobio je tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica.

Skip to content